Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 07-i szófiai reggeli tanításából)

 (az előző hétfői tanítás folytatása)

Szvámí Tírtha: Azt mondhatjuk, hogy a család olyan, mint egy szövetség. Vannak különféle sajátosságaink, amik találkoznak egy kapcsolatban. Mi történik akkor, ha az egók találkoznak?

Krisna-prijá: Harc lesz.

Szvámí Tírtha: Helyes, ha az egók találkoznak, akkor harc lesz és igazából így mindkét fél energiát fog veszíteni, ez egy ártalmas szövetség. Ezért azt mondhatjuk, hogy ha csak az egók találkoznak egy kapcsolatban az egy beteges elmeállapotot eredményez. A harc még több harcot szül. Ez az úgynevezett róga – ‘betegség’. Tehát, amikor az egók találkoznak, az rógát eredményez.

Mi történik, ha a testek találkoznak? Mi lesz a testek kapcsolódásának az eredménye?

Szanátan: Élvezet, szex.

Szvámí Tírtha: Igen, így van, élvezet – ha a testek találkoznak, annak élvezet lesz az eredménye. Ez jobb, mint az egók találkozása – aminek betegség a végeredménye. A testek találkozása örömöt okoz – valami olyat, amit legalább kedvelünk. Ez a találkozás bhógát fog előidézni; a bhóga az ‘élvezet’ – amikor élvezzük a dolgokat. Sajnos ez a fajta öröm általában nem tart túl sokáig. Így, ha a kapcsolatotok a szexuális vonzalmon alapul, az nagyon gyorsan meg tud változni.

Tehát van egónk, van testünk – amik tudnak találkozni, egyesülni. Mink van még?

Mandzsarí: Elménk.

Szvámí Tírtha: Ó, ne így mondd, hogy elme. A következő lépés, mondjuk úgy, hogy a szív – a szívek találkozása. Jobb, ha azt mondom ‘szívek’, mint ‘elmék’ – mi lesz annak az eredménye, ha az érzelmi oldalatok legjava találkozik egy másik személyével?

Hajagríva: Szeretet.

Szvámí Tírtha: Helyes! Igazi, mély kapcsolódás – jóga. Ha az egók találkoznak – róga, betegség. Ha a testek találkoznak – bhóga, élvezet. Ha a szívek találkoznak – jóga; egyesültök és azt érzitek ‘ő a társam’, ez egy igazán magas szintű társulás. Megtalálni életetek párját – az egy nagyon jó érzés.

Már csak egy módon tudunk kapcsolódni egymáshoz – és az a lelkek találkozása. Ha egy átman találkozik egy másik átmannal, annak prémává, isteni szeretetté kell válnia.

Tehát valahányszor tapasztaljátok ezt a kapcsolódást az életetekben, vizsgáljátok meg eszerint a lista szerint: most melyik részetek van jelen ebben a találkozásban? ‘Ez most az egóm? A testem?’ Ahogyan a törekvésünk, célunk az, hogy közelebb kerüljünk a lelki szinthez, amikor eléritek ezt, akkor már csak a lelketek tud összefonódni, ott csak ez működik.

Szanátan: Ezek a szintek kapcsolatban állnak egymással és mindig a magas szintű jógára kell fókuszálnunk, mert ha csak a bhógára koncentrálunk, akkor annak szétválás lesz az eredménye. Ha a jógára fókuszálunk, talán elérjük a prémát. Jól értelmeztem?

Szvámí Tírtha: Úgy gondolom, hogy igen, de mi a prioritás? Mi az aktuális cél az életemben? Talán a kezdetekben a bhóga nagyon fontos, viszont a bhóga nagyon könnyen rógává változhat. Ha ennek az élvező mentalitásnak az összes nehézségét megtapasztaljuk és az elutasító, harcos mentalitásét is – ezt a két szélsőséges hozzáállást – akkor talán elérhetjük a jóga magasabb szintézisét – mint egy felsőbb szintű egységet.

A család egy ásram, grhaszta-ásram – egy hely a lelki fejlődésre. Nem a megfutamodásra: ’Elbuktam, ezért elmenekülök.’ – Nem! Egy élet – egy házastárs. Tudom, hogy ez egy kicsit szigorúan hangzik, de ez kell legyen az eszményünk. Egy élet – egy társ. Miért? Mert Bhaktivinód Thákur azt mondja: Nekünk embereknek biológiai hajlamunk van a szaporodásra. Valahogy kordában kell tartanotok ezt a késztetést – egy szent házassággal. Nem látogathatjátok meg az összes virágot a mezőn, mint egy pillangó. Egy életre egyetlen virág.

 

 Leave a Reply