Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Manóhari kérdése: Gurudév, Kuruksétráról szeretnék kérdezni. India olyan nagy, de két nagy esemény is egy helyen történt. Mi a kapcsolat? Miért van az, hogy Rádhá és Krsna fontos találkozója ott történik és aztán a nagy háború is? Ez nem lehet véletlen.

Tírtha Mahárádzs: Természetesen. Nos, mi a Gítá első verse? „Dharma-ksétré kuru-ksétré”. Kuru-ksétré – Kuru, a kuru dinasztiát jelenti, a ksétra pedig az jelenti, mező vagy birodalom. Ez tehát a Kuru dinasztia mezeje. Ez azt jelenti, hogy az ország ezen része a Kuruké. Dharma-ksétré azt jelenti, hogy ez a dharma mezeje. Dharma az emberiség misszióját, kötelességét jelenti. Szóval már nagyon-nagyon régen – már az ókorban is – a tapasz, a vezeklés, a lelki gyakorlatok, a dharma helyszíne volt. Azt hiszem van egy nagyon szép weboldal, ahol teljes információ található Kuruksétráról – úgy hívják Tirtha.org. Le van fordítva angolra? Akárhogy is, megtanulhattok magyarul. Mert ez a hely fontos zarándokhely volt, lelki dolgok történtek ott, Brahmá is végzett szolgálatot ott. Ezért természeténél fogva, eredetileg is egy zarándokhely volt. Ezért mondták ott el a Gítát, mert természeténél fogva a dharma, a lelki megvilágosodás helye volt. A Gítá leírja az emberiség abszolút és relatív dharmáját. Ez volt tehát a legjobban megfelelő hely ennek a témának a feltárására.

És Rádhá és Krsna találkozása is ott történt, mert napfogyatkozás volt, és ilyenkor az emberek összegyűlnek imádkozni. Ezért látogatunk el egy szent helyre – hogy több gyakorlatot végezhessünk. És ott feltárult ez a nagyon finom, érzékeny téma – hogy habár találkoznak, mégsem élvezhetik egymás társaságát úgy, mint régen. Ez hozzáadódik a Rádhá-Krsna lílá általános megértéséhez. És különösképp harmóniában van Maháprabhu fő tanításával, hogy az elválás az együttlét legintenzívebb formája. Ez egy nagyon fontos pont.

Kuruksétrán sok templom van. A vizek helye. Van néhány tó, csatorna és folyó, és köd a levegőben. Nedves hely tehát. És titkos hely is. Olyannyira, hogy amikor legutóbb ellátogattunk oda, az indiai vezetőnk elvétette az utat, ahol a csatamezőre kell fordulni. Annyira sűrű volt a köd! Mert a főútról jobbra kell fordulni annak érdekében, hogy magára a csatamezőre érj. És van ott egy hatalmas fa. Úgy mondják, ez alatt a fa alatt mondta el Krsna az egész Gítát Ardzsunának. Miután tehát megtanultál szanszkrtul, menj el oda, ülj le a fa alá, zengd el hangosan a Gítá kilencedik vagy tizenkettedik fejezetét, ajánld fel a szemed fényét és könnyeid vizét a szolgálatban és várj Krsna válaszára.

Ennyit Kuruksétráról. Ez a dharma, a gyakorlat helye. És csak egy kis turista információ: Kuruksétrán található egy óriási Krsna múzeum. Ne hagyjátok ki.

 Leave a Reply