Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Tírtha szvámí 2018. 01. 03-ai szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Csak képzeljétek el magatokat, ahogy Gólóka Vrndávan ajtaján kopogtattok, mire Gópésvar Mahádév, a  kapuőr azt mondja: „Ó, nagyon örülünk, hogy itt vagy, azonban kérlek válaszolj három kérdésemre. Hány verset tudsz a Gítából?”

„Már egyet sem, korábban tanultam párat, de mára mindet elfelejtettem.”

„Értem, tehát itt elbuktál, mert  erre nem tudtál helyesen válaszolni. A második kérdésem: Mennyi időt töltöttél odaadó szolgálattal ebben az életben?”

Nos, ha 20 évesen csatlakozunk a misszióhoz, akkor 20 évet már eleve elvesztegettünk, és hogy ez kiegyenlítődjön, még egyszer 20 évet kell odaadó szolgálattal töltenünk. Képzeljétek csak el, mi van akkor, ha 50 évesen csatlakoztok a bhaktákhoz! Nos, abban az esetben igen hosszú időbe telik, mire ez kiegyenlítődik és akkor még nem is beszéltünk a misszóban májával töltött időről!

Majd Gópésvar Mahádév feltette a harmadik kérdést: „Kire tekintesz úgy, mint lelki eszményképre? Ki az, akit követsz?”

„Az elmémet!”

„Rendben, akkor még menj vissza.”

Ez csupán három egyszerű kérdés volt. Kérlek okuljatok ebből, és tanuljatok valamit ami  majd átalakítja, megtisztítja a tudatotokat.

Természetesen a színtiszta hit nem információ függvénye, felszabadulásunk egyedül a szív tisztaságán múlik, mivel Krisna még a legostobábbakat is képes megvilágosítani, teljes és tökéletes tudással felruházni. Igen, ez lehetséges, azonban mégis áldásosabb, ha követjük az ajánlott lelki gyakorlatokat és útmutatásokat. A tanulás, a Krisna tulajdonságairól való hallás, illetve mindezek gyakorlatba való átültetése, oly módon, hogy valóban egyre fontosabbak lesznek a számunkra.

Tehát az, hogy „Egy szent mindig nagy tudásról tegyen tanúbizonyságot.”[1] azt jelenti, hogy példaértékűen végezzük a szolgálatainkat. Mély meggyőződésünk kell legyen arról, hogy az apró-cseprő szolgálataink végzése által képessé válunk valamennyi lelki célunk és törekvésünk elérésére.

A felemelkedés következő lépcsőfoka, „Egy szent mindig keresse a művelt bhakták társaságát; és hogy a hozzájuk hasonló kiváló személyiségekkel a Védák végkövetkeztetéséről beszélgessen.” Ezek a jellemzői azoknak  a tiszta személyeknek, akik a sánta-rasza szintjére emelkednek.

(folytatása következik)

1. Az odaadás nektárja fejezetLeave a Reply