Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaApr

12


82573876_2230661453908932_3838841528646631424_o (1)

(részlet Szvámí Tírtha 2015. augusztus 19-ei tanításából)
 
„Param vidzsajaté srí-krsna-szankírtanam” – „Győzedelmeskedik a legfelsőbb, Srí Krsna együttes magasztalása.”[1] Amint azt már megbeszéltük, a mi folyamatunk Istentől ered, Isten elérését tűzi ki célul, s közben ad egy isteni gyakorlatot. Ha az időben visszamegyünk egy kicsit, egy egységes valóságra lelünk, melynek különböző részei és elemei ugyanarról a történetről mesélnek nekünk. Egy Isten létezett. Egyetlen folyamat. Egyetlen út. Egyetlen mantra volt, és egyfajta gyakorló. S csupán egyetlen szentírás. Ha előre szaladunk az időben, a nem létező jövőbe, ismét egyetlen Istent, egyetlen szentírást, egyetlen módszert, egyetlen utat, egyetlen vallást és egyetlen mantrát találunk. És mi a mi mostani célunk, a jelen pillanatban? Töprengeni a múlton? Vagy elképzelni a jövőt? Nem, egyesítsük ezt ebben a különleges, isten-adta pillanatban.
Egyetlen Isten létezik tehát. Mégis miféle ez az Isten? Büntető Isten? A hatalom és a törvény Istene? Avagy a könyörület és a szeretet Istene? Milyen Istent szeretnétek? Csupán egyetlen Isten létezik Az Ő végső természete ánandamají – vagyis örömlényegű. S minden ebből az isteni boldogságból származik. 
Csupán egyetlen szentírás létezik. Hú, ez bonyolult! Melyik szentírás? Egy óceánnyi szentírás létezik, vajon melyiket válasszuk? A Gítát? Nem rossz. A Bhágavatamot? Még jobb! A Csaitanja Csaritámrtát? Ennek minden bhakta örül! Avagy ugorjunk fejest az isteni ízek, a raszák nektáróceánjába – Bhakti-raszámrta-szindhu? Nem, mert mindenki elájul annak az óceánnak már a partján is. Ám létezik egyetlen szentírás, amely a tiszta bhakták szívébe van írva. Szerény javaslatom tehát ez a szentírás. 
Csupán egyetlen folyamat létezik. Önkínzás? Avagy kemény aszketizmus? Vagy mi más? Olyan sok módszer van, de csupán egyetlen valódi módszer létezik – param vidzsajaté srí-krsna-szankírtanam, a Szent Nevek együttes zengése. 
S csupán egyetlen mantra van. Egyetlen mantra?! De hát hetven millió ősmantra létezik ebben az univerzumban. Vajon melyiket válasszuk ki ebből a végtelen számú mantrából?
Jasódá: Rádhé- Góvinda!
Szvámí Tírtha: Rendben, hivatalosan válasszuk ki a Haré Krsna mahámantrát! De ha belevetitek magatokat a rasza nektáróceánjába, akkor még többre is rálelhettek.
S csupán egyetlen vallás van. Sok ember azt gondolja, hogy sok különféle vallás létezik, ám csupán egyetlen szuper-vallás van – az, amely legfelsőbb szinten fogja elégedetté tenni a szíveteket, s ez a módszer azért különleges, mert kielégíti a Legfelsőbb Urat. Éppen ezért töretlen és feltétel nélküli szolgáló mentalitásra van szükségünk. A lelki élet egyetlen feltétele tehát a feltétel nélküliség. Az egyetlen feltétel a feltétel nélküli önátadás.  
 
1. Siksástakam 1.

 Leave a Reply