Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 08-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Tehát ott tartottunk, hogy Ráma és hadserege átkeltek Srí Lankára, kiszabadították Szítát és újra együtt lehettek. De valójában, mit is jelent ez a történet? Ebben az esetben Szítá Déví a szépség és a szeretet. Abban egyetértettünk, hogy amikor a hölgyek a tükörbe néznek a szépséget látják. Ráma, ebben a történetben az értelem. Tehát, amikor az értelem és az érzelem távol vannak egymástól, az hatalmas tragédia, ez a Rámájana történetének két harmada – az értelem és az érzelem nincsenek együtt. Viszont, amikor újra egyesülnek – az teljes boldogságot eredményez.

Javasolhatok valamit? Köszönöm! Beszélgessünk egy kicsit a nukleáris fizikáról! Abban biztos vagyok, hogy jártasak vagytok a témában. Milyen az atombomba szerkezete? Nem olyan bonyolult – amikor az atomrészecskéket elkezdik szétválasztani. Tehát így működik az atombomba. Annyi energia szabadul fel, hogy hihetetlen, ez egy nagyon erős fegyver. Ez azt jelenti, hogy a részek elválasztása rengeteg energiát eredményez. Van egy másik fegyver is – a hidrogénbomba. És hogyan működik ez a másik bomba? Ez sokkal erősebb, mert ez nem a részecskék szétválasztásával lép működésbe, hanem a részecskék egyesítésével.

Tehát ezek a fizikai elvek – mint a részecskék szétválasztása és egyesítése – energiát szabadítanak fel. Ezt láthatjuk az érzelmi életünkben is. Mi történik, ha távol vagytok a kedvesetektől? Egy magasabb rendű, áldásos energia lép az életetekbe. Láthatjátok, ugyanez az elv érvényes a lelki úton is. Amikor távol vagyunk a Legfelsőbbtől az nagyon fájdalmas, viszont, amikor megtaláljuk a hazavezető utat Őhozzá, akkor egy magasabb rendű energiát tapasztalhatunk. Az isteni oltalom lép az életünkbe.

Következésképpen az értelem és érzelem különválasztása – ahogyan Ráma és Szítá esetében is láthattuk – nagyon fájdalmas és rengeteg energiát szabadít fel. Rámát képessé teszi Szítá kiszabadítására: képes megküzdeni a gonosszal, még a halált is le tudja győzni – mert egyszer meghal a csata során, de legyőzi a halált. Amikor pedig újra együtt lesznek, egy magasabb szintű kapcsolódást élnek meg. Ezt kellene elérnünk az életünkben – hogy az értelem és az érzelem harmóniában működjenek. Ezt az ‘Iker-Szívek Meditációjának’ hívják. Mi ennek a gyakorlati jelentése? Olykor eszesítenünk kell a szívünket, máskor pedig szívesíteni az eszünket. Egyszerűen: legyetek bölcsek a szeretetetekben és legyetek szeretetteljesek a bölcsességetekben!

Ezért készen állunk zengeni és dicsőíteni Ráma nevét. Ráma – ilyen módon átkelhettek a tudatlanság óceánján. És ha jól figyeltek a leckéken, képzett atomfizikusokká válhattok. Ez nagyon hasznos. Elválás és együttlét – ez a két dolog nagyon érdekes a lelki életben.

(folytatása következik)

 Leave a Reply