Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017.09.30. szófiai esti tanításából

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Nemrég egy nagyon okos fiatalember megkérdezte a leckén: „Hogyan bízhatunk a lelki tapasztalásainkban? Végeztek néhány gyakorlatot, és lesznek bizonyos felismeréseitek, látomásaitok. De hogyan lehet megítélni, hogy ezek igazak-e vagy sem, ez a jó irány vagy sem?”. Ez egy jó kérdés. Nagyon nehéz megítélni, hogyan és miben bízzunk. Melyik választ szeretnétek hallani – a kecsegtető és édeset; vagy a reálisat?

Válasz: Mindkettőt.

Szvámí Tírtha: Nos, mindenképpen elmondom mindkettőt, de Jobb, ha megkérdezem: melyik pirulát kéritek előbb – a keserűt vagy az édeset? Valójában először az édeset kellene odaadnom, mert az édes éppen az, amit Srídhar Mahárádzs mond: bízz magadban. Én is teljesen egyetértek ezzel a véleménnyel. Mindannyian rendelkezünk ezzel a legvégső belső vezetéssel: amikor van, hogy úgy érzitek, ’valami itt helyes, vagy helytelen’ – még ha nem is tudjátok megmagyarázni miért, mert nem vagytok éppen filozófusok. Úgy gondolom, mindannyiunkban megvan ez a képesség, és ha elég őszinték, vagy tiszták vagytok, és készek elmenni a végső határig, akkor bízhattok ebben a belső útmutatásban.

Akkoriban ezt a választ adtam ennek a fiatalembernek: „Bízz magadban. Bízz a szívedben, bízz ebben a belső vezetésben, az mindig veled van.” De valahogy elfelejtettem megadni neki a keserű…, nos, nem teljesen keserű, inkább a valószerű alternatívát. Mert Srídhar Mahárádzs azt is mondja, hogy ha esztek és jóllakottá váltok, meg kell-e erről bárkit is kérdeznetek? Nem, ez egy ilyen alapvető érzés: „Most már jóllaktam”. Nem kérdezed meg valakitől, hogy: „Meg tudod mondani, hogy jóllaktam-e már?”. Egyszerűen csak érzed. Srídhar Mahárádzs azt mondja, hogy ezt a tünetek alapján tudjátok megítélni. Ha esztek, bizonyos dolgok történni fognak veletek: az éhségetek csökkenni fog, az energiátok, a boldogságérzetetek és az elégedettségetek pedig nőni fog. Tehát a tünetek alapján ellenőrizhetitek az érzéseiteket. Ha ezt az elvet a lelki elégedettségünk szempontjából vizsgáljuk, akkor azt mondhatjuk, hogy erre a belső érzésnek az eldöntésére kell edzenünk és tanítanunk magunkat.  Ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni: elégedettebbek vagyunk-e vagy sem, csökkent-e a lelki éhségünk vagy sem, több energiánk lett vagy sem. Van egy elsődleges érzés és egy másodlagos csatolás. Mindannyian rendelkezünk ezzel a képességgel, hogy ellenőrizni tudjuk, és bízzunk magunkban.

De akkor mi is a reális alternatíva? Ha nem tudjátok megítélni, ha nem vagytok benne biztosak, akkor kérdezzetek meg valakit, aki tudja. Ez nagyon egyszerű!

Jasódá: De ez nem keserű.

Szvámí Tírtha: Nos… lehet, hogy keserű, mert ha előhozakodunk a lenyűgöző elképzeléseinkkel és valaki összetöri azokat, az keserű ízű lesz. De mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy meg kell találnotok egy felsőbb tekintélyt, aki tud válaszokat adni a kérdéseitekre. És ha nem tudjátok a tüneteiteket értelmezni, akkor ő majd képes lesz ezt megtenni.

Bhaktivinód Thákur Dzsaiva-dharma című regényében is van egy ilyen történet: egy olyan ember lelki útjáról szól, aki a tökéletességet keresi és ehhez megpróbálja megtalálni a lelki vezetőit. Találkozik egy szádhuval, majd elkezd gyakorolni. Mélyen belemerül a gyakorlatokba, de elér egy végső határt. Olyan kérdések és témák vetődnek fel benne, hogy a guru azt mondja:  „Nem tudok tovább segíteni neked, de van egy jó barátom, aki tudja a kérdéseidre a válaszokat. Kérlek, menj el hozzá, és érdeklődj nála”.

Elmegy ehhez a nagyon különleges bábádzsíhoz, és tudakozódni akar a saját lelki fejlődéséről. De mit mond a mester? ” Mondd el, mit érzel? Mit érzel, amikor a Szent Neveket zenged?” Erre ő így szól: „Nos, amikor belépek szeretett Urunk templomába, néha majdnem elájulok. És néha, amikor elkezdem a Szent Neveket zengeni, olyan sok könny szökik a szemembe és a hangom annyira elakad, hogy nem tudom folytatni.” És akkor a mester azt mondja: „Rendben, elérted a neofita, kezdő szintet”.

Kedveseim, ti mit éreztek, amikor beléptek a templomba? Mi történik, amikor elkezditek zengeni a Szent Neveket? Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Látjátok, el kell jutnunk legalább erre a neofita szintre. És ebből megérthetjük, hogy fényes jövő és nagy távlatok vannak előttünk.

Tehát, ha el akarjátok dönteni, hogy a lelki érzéseitek vagy megvalósításaitok igazak, valósak-e vagy sem – vagy megtanultok, a belső vezetőtökhöz kapcsolódni, vagy kérdezzetek meg egy felsőbb tekintélyt.

(folyt.köv.)

 Leave a Reply