Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ha szeretnéd tudni hogyan szolgáld Krsnát… hosszú-hosszú utazás után végül, csak gondolj bele, szemtől-szembe találkozol Krsnával. A hónod alatt ott a Bhágavatam. Beléphetsz Gólóka Vrndávanba Bhágavatammal a hónod alatt? Megpillantasz egy nagyon különleges személyt – kékes szín, fuvola a kezében, egy szép dhóti – egy kisfiú egy borjúval – és hirtelen nem emlékszel mit tanultál a leckéken. Gurudév említett valamit, de ki is ez? Van itt valami, valami nagyon fontos, nézzük meg a könyvben. Késava? Igen, a szépséges haj megvan. Mádhava? Igen, nagyon gazdag praszádammal a kezeiben. Góvinda? Igen, gondoskodik a bráhmanákról. Gópál? Igen, gondoskodik a tehenekről. Nem lehet más mint az én Uram!!! Igen, felismerem. Ő az. Sjámaszundar – kékes és gyönyörű. Ő az. És aztán megkérdezed: „Óh, Uram! Nagyon boldog vagyok, hogy találkoztunk.” Így válaszol: „Örömömre szolgál, kedvesem. Mit szeretnél?” „Nos, Gurudévám azt mondta, hogy a Te szolgálatod nagyon szép, szeretnék hát csatlakozni, szeretnék a szolgálatodról tanulni. Megértettem, hogy Te vagy a Legfelsőbb Úr, a mindenható és mindentudó Istenség, szeretnélek hát szolgálni Téged. Mond el nekem a Neked végzett szolgálat titkait.” És aztán a mindentudó Úr így szól: „Én azt nem ismerem. Semmit nem tudok a szolgálatomról. De van megoldás. Ha szeretnéd megismerni a titkot, menj az Istennőhöz, Ő tud valamit.” A Fekete tehát segít eljutni a Világoshoz, a Világos pedig segít eljutni a Feketéhez. Ez az egyik fajta bhakta. A másik… de ez nagyon titkos. Megosszam?

Krpadhám: Igen Gurudév, igen!

Tírtha Mahárádzs: Igen! Most igent mondasz. De amikor a szolgálatról van szó…

A másik típus odamegy Vrndávanba, bekopog az ajtón, ha van egyáltalán ajtó Vrndávanban, és különböző személyekkel találkozik, különböző helyeken – szolgák, táncosok, virágfüzér készítők, fiúk – de nem a fiúk érdeklik – vannak lányok, a lányok érdeklik. És a milliónyi különlegesen gyönyörű, bájos, és több mint mennyei fiatal hölgy közül azt az egy rendkívülit keresi. De ennek a fajta bhaktának nincs sásztra a hóna alatt. Az igazságok a szívébe vannak írva, és amikor felismeri, akkor tudja, hogy ott a helye. És azonnal megérti annak a Hölgynek a fénylő ragyogásából. „Igen, Ő az én Úrnőm.” És kérdés nélkül, habozás nélkül, a porba veti magát, hogy elmerülhessen az Ő szolgálatában.

Mert két fajta bhakta van, az egyik Krsna bhakta a másik Rádhá bhakta. Néha a bhakták valamely speciális lílából kifolyólag ezen a földbolygón versenyeznek számokban, követőkben, befolyásban, raszában. De mit gondoltok? Melyik csoportban vannak többen? Melyik a gazdagabb? Melyik raszikusabb? Mindenki döntse el maga.

De ne feledjétek, gyakorlataitok alapján érhetitek el a tökéletességet. Ha a lustaságot és butaságot gyakoroljuk amíg a szádhana-déhában, egy gyakorló testében vagyunk, annak a tökéletességét fogjuk elérni – meghalsz és ilyesféle tartós állapotot érsz el. Elérheted a butaság tökéletességét, ha azonban a nagyon is szükséges istenszeretetet ápoljuk ameddig itt vagyunk, és ez a legfőbb eszményünk, azt is fogjuk elérni. Ezért jó, hogy két Urunk van – egy Isten és egy Istennő. Ráadásul két másik okból is különlegesen szerencsések vagyunk: mert itt van Góvinda Rádhá egy egységes formában GóRa – az isteni extázishoz vezető legrövidebb út – és van még valaki, aki beszél nekünk erről. Ezért mestereinket, mint az Isteni Pár legbensőségesebb szolgáit imádjuk. Mert fekete, fehér – olyan nehéz választani. De Gurudévámat láthatom. Egy személy – korlátozott eszemmel megérthetem, és igent tudok mondani.

Krpadhám: Krsna bhaktájának miért van sásztra a hóna alatt, és Rádháénak miért nincs?

Tírtha Mahárádzs: Mert Krsnáról van leírás a Bhágavatamban, Rádháról pedig nincs.

 Leave a Reply