Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
new birth

„Kérlek, szabadíts meg a személyem iránti tisztelet minden vágyától”[1]. A tiszta szolga azt jelenti, hogy nincsenek önző vágyai. Ez a megtisztulás egy hosszú folyamata. Mert oly sok behatás ér minket, és mivel a hamis egoizmus már a teremtési folyamat elején megnyilvánult, ezért ez az utolsó csapda, amitől meg kell szabadulnunk. Egy bizonyos szinten lépsz tehát be a rendszerbe, aztán mész lejjebb és lejjebb, és amikor elkezdesz felfelé haladni, át kell menned ugyanazon a szinten – hamis egoizmus. Ez az ahankára szint – csinált ego, csinált önazonosság. Mi az aham? Aham azt jelenti „én”, a kára pedig a kr-ből származik, ami azt jelenti „csinálni”, mint a karma (kr, karóti, karma) – csinálni, cselekedni, elvégezni. Az ahankára tehát a csinált, létrehozott önazonosság, nem az igazi. Mert mindannyian rendelkezünk valódi aham-al, valódi identitással, a lelki szinten. A lelki tudatosság szikrái vagyunk, ezt hívják csit-kana-nak – tudatszikrának. Végső identitásunk a lelki személyes energia. Ez a lelki energia még a testben is megnyilvánul, habár befedett, és a test igen vastag fedőréteg, mégis megnyilvánul a testben. Mondjátok meg nekem, hogyan nyilvánul meg?

Jamuná: Prána. És a szemek csillogása.

Tírtha Mahárádzs: Helyes. Más?

Jadunáth: A prána eredményeiben, mint a szív melege, az öröm hullámai…

Tírtha Mahárádzs: Ne légy ennyire romantikus, most elemezzük a dolgokat. Tehát – meleg. Ha a test életben van, van hő, igaz? A halott test hideg. Mindannyiunknak hasonló a testhőmérséklete. Néhányaknak kicsit magasabb. De a hő a lélek jelenlétének a jele. És van még egy nagyon fontos jele a léleknek, ez a tudatosság. Ahol tudatosság van, ott van a lélek. Ha valaki tehát tudatos lénynek tűnik, az azért van, mert ott a lélek.

Mindezen különböző aspektusok, mint a hő, a tudatosság, a mozgás, az élet energia, stb., a lélekre kell visszavezetnünk. Kezdetben a lelki szikra alászáll az anyagba. És az első réteg, az első fedés, amit elfogad, az ego. Aztán az egóból megnyilvánulnak a további rétegek, mint az intelligencia, az elme és a testfelépítés. Ezért azt mondják: ha meg akarsz válni mindezen hamis identitástól, fel kell emelned az energiádat. Keresztül kell menned a csakra létrán. Energiánk alap funkciójától – önmagunk és a fajunk fenntartása – egyre magasabb szintekre kell emelnünk energiánkat, az egyik funkciót a másikba olvasztva, az alacsonyabb szintű energiát, egy magasabba. És végül a test összes nagy anyagi összetevőjén keresztül, el kell érnünk az apró, finom szinteket. Aztán magasabbra – mentális, asztrális szintek. Végül pedig, el kell érnünk ezt a hamis, vagy kicsit kevésbé hamis önazonosságot. Amennyire tehát képesek vagyunk megtisztítani a létünket, annyira kerülhetünk közel igazi lelki önazonosságunkhoz.

És a tisztulásnak ezen az útján a csapda a hamis ego. Ezért szükségünk van segítségre, hogy megszabadulhassunk ettől a hamis önazonosítástól. Ezt figyelembe véve a felavatás pillanata és rituáléja nagyon fontos. Miért? Mert valójában mesterünk egy új lelki identitást ad nekünk. Kapsz egy nevet, szolgálatot, új ruhát. Ez mutatja az új születést, az új identitást. És elkezdünk ezen új identitás szerint cselekedni. Gyakorlatilag minden különböző út és vallás egy új ember születéséről beszél. Ez a valódi önazonosság születése, a hamis helyett.

Ez tehát a próbatételekkel való szembenézés módja – hogy átadjuk magunkat a folyamatnak, a Legfelsőbbnek, a mestereknek. Akkor gyors tisztulásra és lelki növekedésre számíthatunk. De neked is ki kell venned a részed.

 

[1] Bhaktivinód Thákur „Gurudév kripá bindu díjá” kezdetű dalának egyik soraLeave a Reply