Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Universal form

Gauraszundar kérdése: Valamikor nagyon régen azt mondtad, hogy ha látni szeretnénk az Urat, akkor vakká tesz minket. Hogyan hozható tehát összhangba: szeretnénk látni az Urat, de ugyanakkor, ha megjelenik, vakká tesz bennünket, mert nincs meg a szemünk hozzá, hogy lássuk Őt?

Tírtha Mahárádzs: Ezért nagyon egyszerű a megoldás, mert követnünk kell a bhakti kilenc alapelvét. Ez a lista nem a „darsanam kírtanam” [1]-al kezdődik, hanem „sravanam kírtanam” [2]-al. Ne aggódj tehát azon, hogy látod, vagy nem; hallj Róla! Hallgasd az előadásokat, beszélgetéseket, halld a szent nevet. És akkor látni fogsz. Ez olyan, mint a marketing. Elkezdik azt mondani a televízióban, hogy az adott mosópor a legjobb! Látod: a ruhák, amiket ezzel a mosóporral mostak, sokkal fehérebbek, mint a másikkal mosottak. És elkezded látni – igen, ez fehérebb! Habár egyforma. Igaz? Ha hallgatod, elkezded látni. Ez a marketing. A lelki marketing ugyan ilyen – ha hallasz róla, látni fogod. Függetlenül a vakságtól. A darsanam kírtanam tehát érdekes, de a sravanam kírtanam az eredeti verzió.

Nem kell hinned benne. Próbáld ki. Mert a vakon követés nem segít. Tesztelnünk kell, ki kell próbálnunk: ha őszintén, teljes odaadással csináljuk, mi lesz az eredmény? Próbáljátok ki. Nem kétséges, Krsna vakká tehet minket, de a helyes látást is megadhatja nekünk.

Tudjátok, sok ember fut ez után a „lelki látás” után, valamiféle „mágikus képességek” után. Ez manapság nagyon népszerű. Mások az ufókkal próbálnak meg találkozni. De én mondom, ha ezek az emberek azt mondják, hogy látnak valamit, de nem tudják értékelni a ragyogást a vaisnavák arcán, akkor vakok. Nem látnak semmit. Az ufók tehát köztünk élnek. A vaisnavák! Megismétlem tehát: az ufók köztünk élnek! Mert a bhakták másik világból érkeznek és egy másik világba távoznak.

Ardzsuna Krsna kegyéből elérte az isteni látásmódot. Így tehát nagy az esélye annak, hogy velünk is megtörténik, ha olyan őszintén fohászkodunk, ahogyan Ardzsuna tette.[1]látás és éneklés

[2] hallás és éneklésLeave a Reply