Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaApr

9


Mendeleev

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
“Srí Dzsíva gószvámí azt mondja, hogy: „Először hallgasd és ismételd a Szent Nevet, ezt az isteni hangot! Ha ezt helyesen csináljuk, akkor fokozatosan rálelhetünk egy színre és formára – ami nem ebből az anyagi világból származik, magának a hangnak van saját alakja, színe, ami megmutatja magát. Bár jelenleg messze vagyunk az eredeti tudatosságunktól, de amikor már megtisztult az elménk, és megszabadultunk a világi, földi gondolkodástól, akkor mint a villám fénye az isteni név maga fog feltárulni a számunkra, színt és formát ölt bennük, a felfogásunkban – s ez egy másfajta forma lesz, nem evilági szín és forma. Ennek a hangnak a relativitásából először a szín, az alak nyilvánul meg és utána következik a minőség. Ily módon ered az egyik a másikból: ennek a hangnak ilyen színűnek és formájúnak kell lennie, s az ilyen formának automatikusan ilyen minőségűnek kell lennie. Ez belülről fog megnyilvánulni.”[1]
Hogy egy kicsit jobban megérthessük: az anyagi szférában öt durva szinten történik a tapasztalatszerzés. Ezeket nevezik a teremtés alapelemeinek. A legsűrűbb, a legtömörebb elem a föld elem, mivel ez szilárd. A következő a víz elem, amely folyékony. Ezt egy még finomabb követi – a tűz, amely nem folyékony, de olyan, mintha táncolna. S a következő, még finomabb – ez a levegő. A levegőt nem tudod megfogni. A földet a markodba foghatod; a vizet már nehezebb, de meg tudod fogni. A tüzet nem tudod megmarkolni, de meg tudod érinteni. De a levegőt sem megfogni, sem megtartani nem tudod, bár a levegő körbevesz téged. S végül az ötödik elem az éter, ami olyan finom, hogy gyakorlatilag nem érzékeljük, bár ez biztosítja a teret. Tehát, ez a teremtett világ öt durva eleme. 
Bhúmir ápó ‘naló vájuh kham manó buddhir éva csa / ahankára itíjam mé bhinná prakrtir astadhá[2] – a prakritiit, az anyagi természetet az öt durva elem és három finom fizikai elem alkotja. (Az elme, az értelem és a hamis ego a finom fizikai elemek.) Azonban, ha ezzel az elmélettel előhozakodsz, hogy az egész világ ebből az öt elemből áll, akkor az emberek azt fogják gondolni, hogy: „Ez egy legenda, valamiféle mitologikus magyarázat az ősidőkből. Ennek semmi köze a valósághoz. Na, ne már, légy realista! Itt minden a Mengyelejev-féle periódusos rendszeren alapul.” 
Hány elemből áll a Mengyelejev-féle periódusos rendszer? Alapvetően 125 elem alkotja. Néha próbálkoznak, hogy atommagok bombázásával létrehozzanak új elemeket, de ami létre jön, az nem hosszú életű. Tehát, gyakorlatilag 125 elemből áll. Van itt matematikus köztetek? Mik az öt faktoriálisai? Egyszer, kétszer, háromszor, négyszer öt… Tehát, egy szorozva kettővel – ezt ki tudjuk számolni. Az kettő, igaz. Kétszer három, az hat. Mennyi hatszor négy? Huszonnégy. S huszonnégyszer öt? Százhúsz. Tehát, a Mengyelejev-féle periódusos rendszer elemeinek száma százhúsz körül van – talán kicsit több vagy kevesebb. S ha vesszük az öt alapvető ősi vagy mitológiai elem kombinációját és permutációját, ugyanahhoz a számhoz jutunk. Ez egy jó bizonyíték. Látjátok, a Mengyelejev-féle periódusos rendszer a valóság egyféle leírása; az ősi pedig egy másfajta leírása a valóságnak. S az ősi nem gyengébb, mint a jelenlegi. Inkább egy másfajta szemszögből láttatja, hogy minden szépen kapcsolódik egymáshoz. 
 
(folytatás következik) 
 
1.  Sríla Srídhar Mahárádzs: Az arany lajtorja. 1. fejezet „Árnyék, lényeg és hang”
2.  Bhagavad-gítá 7.4.

 Leave a Reply