Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaJul

2


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 25, Szófia)
A guru olyan, mint az orvos, a megfelelő gyógymódot alkalmazza. Az Ájurvéda szerint a betegeknek különböző típusai vannak. Az orvosnak pedig a beteg természete szerinti különböző módszereket kell alkalmaznia. Ismeritek a betegeknek ezen különböző típusait? Az egyik az értelmiségi típus. Nagyon okos, nagyon intelligens! Mindent tud az egészségről és a betegségről. Bonyolult típus. Mert ezt a típust érvekkel kell meggyőzni. Az orvosnak tehát felkészültnek kell lennie.
De nem ez a legnehezebb eset. A második a harcos típus, aki mindent megpróbál, hogy ellene tegyen az orvos utasításainak. Az orvos azt mondja: „Ne igyál.” A páciens pedig: „NEM! Inni fogok!” Az orvos azt mondja: „Szokj le a dohányzásról.” „Hogyan szokhatnék le, 20 éve dohányzom, hozzá tartozik a mindennapjaimhoz!” Stb., stb.… annyi kifogás van. Ezt a típust le kell győzni a csatában. Meg kell semmisíteni. Szegény orvos!
Végül a harmadik típus már jobb, ez a szerelmes típus. Neki elég finoman megemlíteni: „Kérlek így cselekedj” és teljesíteni fogja!
Ez tehát a páciensek három típusa. De elmondhatom, hogy a tanítványoknak végtelen sok típusa van. Ezek a fő típusok azonban megtalálhatók: az első akit érvekkel kell meggyőzni. Vannak bhakták, akik mindig tele vannak kérdésekkel. „Gurudév, lenne egy kérdésem.” A kérdéseknek sosincs vége! Egyszer valaki meglátogatott egy bhakta-közösséget, ahol volt egy nagyon okos hölgy. Egy notebookkal érkezett, tele kérdésekkel! Minimum száz kéréssel. Túl sok! Ne feledjétek, ha megpróbálunk analizálni és megmagyarázni mindent, könnyen elveszíthetjük a lényeget. Így van? Ha tehát ily módon darabokra vágjuk, végül nem marad semmi. Élveboncolás.
A másik típus, akit meg kell semmisíteni. Dr. Hamis Ego. Meg kell semmisíteni! A harmadik pedig az általános típus, az engedelmes. Elég csak annyit mondani „Haribol!” és máris így válaszol: „Haré Krsna!” Ez tehát a guru szerepe, a megfelelő gyógymódot alkalmazni a beteg tanítványok természetének megfelelően. Ő a mi orvosunk. Teljes mértékben bíznunk kell az orvosunkban. Mert néha nagyon nehéz követni az általa felállított szabályokat. Ha azonban megbízunk a lelki tanítómesterünkben, még a legnehezebb kúra is könnyű és gyors lesz.


Leave a Reply