Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Tírtha szvámí 2017.10.03-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Általában milyen a hétköznapi életünk? A családi kapcsolatainkban ott van a házastársunk, ahol mindketten úgy gondolkodunk, hogy: ‘Én vagyok a legfőbb irányítója ennek a rendszernek, rajtam kívül nincs felsőbb hatalom.’ De akkor, hogyan lehet ezt harmonizálni? Létezik egy nagyon jó megoldás a kapcsolatokban történő válsághelyzetre, még akkor is, ha nincs egy közös autoritás, aki meg tudná békíteni mindkét felet. Mégpedig a mudra. Tudjátok, hogy mit jelent a mudra?

Valaki: A jógán keresztül tudom elmagyarázni: mivel a fizikai testünk elektromos impulzusokat használ, a mudrák olyanok, mint amikor ki- és bekapcsoljuk az elektromosságot, mellyel a különböző erőközpontokat tudjuk irányítani, ezek a mi záraink. Ezeknek három nagyobb fajtája ismeretes, melyeket bandháknak hívnak. Tehát a mudrákon és bandhákon keresztül tudjuk irányítani ezeket a nagyobb energiákat.

Tírtha szvámí: Nagyon jól megfogalmaztad! A ‘mudra’ eredeti jelentése, olyan mint egy ‘pecsét’, ‘zár’ mert ahogy mondtad lezárja az energiaköröket. A mudrát a művészetekben is használják, például a táncban, ahol a mudra jógikus jelentésén túl, érzelmeket, jelentéstartalmat, gesztust, személyeket is ki tudnak vele fejezni.

És létezik egy mudra, mely úgymond harmonizálja a családi konfliktusokat. Megmutathatom? Akarjátok, hogy beavassalak benneteket a családos élet harmonizálásának titkába? Fogjatok kezet egymással! Ez azt jelenti, hogy: ‘Még, ha vitatkozunk, akkor is egymáshoz tartozunk’. Ez az örömteli nézeteltérések harmonizáló mudrája. „Mondd el nyugodtan, de mi akkor is összetartozunk.” Tehát a mudra összetartozásunk pecsétjét jelenti, függetlenül a konfliktustól, hogy jóban vagy rosszban vagyunk-e egymással, mi összetartozunk. Ez pedig magával hozza azt a felsőbb autoritást, mely harmonizálni képes a konfliktusokat, még akkor is, ha nincs jelen egy erre alkalmas magasabb tekintély, mivel ezzel a gesztussal meginvitáltuk azt a felsőbb tényezőt, mely egymáshoz rendelt bennünket. Már korábban eldöntöttük, hogy az életünk során, majd osztozni fogunk ebben a tapasztalásban. Vajon ez így megfelel a jógikus elveknek: mint az összeköttetés és önfegyelem? Nagyon is! És vajon megfelel a művészet elveinek: az alázat, a szépség és a szeretet művészi kifejezésének? Annak is!

Baladév: Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a mudrát a konfliktus előtt vagy után alkalmazzuk? 

Tírtha szvámí: Előtte, közben és utána… Ezt nehéz megmondani, mert tudjátok olyan ritkán adódnak konfliktusaink az életben.

Baladév: A Tiédben, Gurudév meglehet, hogy ritka …

Tírtha szvámí: De akár előtte, akár utána teszitek ezt, működni fog. Megállítja az esztelenséget és egy másfajta csatornát fog megnyitni.

Viszont nagyon nagy szükségünk van erre a harmonizáló erőre! Miért pazarolnánk az életünket konfliktusokra, amikor boldogok is lehetnénk! Látjátok az élet…

Baladév: Csodálatos.

Tírtha szvámí: Igen! És ami nekem nagyon tetszik, hogy még a legmagasabb jóga elméletet és magyarázatot is tudjátok alkalmazni a hétköznapi élet során. Tehát ez valami rendkívül egyszerű, nagyon emberi és jó dolog.

 

(folytatása következik)Leave a Reply