Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2017.05.11-i szófiai délelőtti tanításából)

Folytassuk tovább a Bhágavata-purána tanulmányozását. A purána szó szerinti jelentése ‘ősi’, azonban számunkra azt jelenti, hogy ‘örök’. Az ősi nem régit, divatjamúltat jelent, hanem az örökkévalósághoz való kapcsolódást, mely ugyanúgy érvényes a múltra, mint amennyire hasznos a jövőre nézve. Gyökerek nélkül nincs gyümölcs sem! Szükségünk van a hagyomány, a lelki láncolat mély gyökereire és akkor ezeken az igazságokon keresztül mi is gazdagodhatunk. Végtelen számú purána létezik, mint például a Siva-purána, Linga-purána, Visnu-purána, Agni-purána. Ezek közül különösen egy emelkedik ki, amely a Legfelsőbbel, Bhagavánnal kapcsolatos. Természetesen az összes többi purána is nagyon jelentős a maga nemében, de azok számára, akik meg akarják érteni az isteni tudományt, a Bhágavata-purána a legmegfelelőbb. Megelégszetek Isten tudományával?

Krisna-prijá: Nem.

Szvámí Tírtha: Nem vagytok elégedettek, de hiszen olyan sokat mosolyogtok és annyira szépen ragyogtok! Az Ő tudománya végső soron az érzelmekben tetőzik. Ha ismertek valamit vagy valakit, akkor elkezditek értékelni is azt, vagy őt? Természetesen az is igaz, hogy, ha elkezdtek valamit értékelni, akkor elkezditek megismerni azt. De néha úgy tűnik, hogy az emberek nem igazán szeretik a tudást, máskor pedig úgy tűnik, hogy nem értik a szeretetet. Ezért a legjobb párosítás, egy kevés tudás és egy kevés érzelem.

A Bhágavata-purána nem kis adag tudást és kis adag érzelmet tartalmaz! Tehát azok, akik meg akarják kóstolni a halhatatlanság nektárját, azoknak hatalmasat kell kortyolniuk a Bhágavatamból. Ha valami kapcsolódik Istenhez, azt Ő feltölti és áthatja energiájával. Tehát leszögezhetjük, hogy ez Isten örök tudománya. A leglényegesebb rész, pedig a kölcsönösségről szól, hogyan éreznek a bhakták, az állhatatos hívek és hogyan követik az Úr Krisnát. Ez a legfontosabb, hogy mi lelkesít egy bhaktát? Mi inspirálja egy tiszta szent szívét? Nagyon érdekes megérteni, hogyan közelítsünk ehhez a témához: Mi motivál egy tiszta szentet? Ha ezt megértjük, akkor majdnem mindent megértettünk.

(folytatása következik)Leave a Reply