Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(az előző rész folyatatása)

 

Beszélgessünk a mester verséről, a guru versről. De ezt csak az előző vers tükrében érthetjük meg:

„Óh, Ellenség Fenyítője, a tudással végzett áldozat többet ér az anyagi javak áldozatánál. Óh, Prtha fia, a munka felajánlása végezetül a transzcendentális tudásban éri el tetőfokát.”[1]

Itt láthatjátok a fokozatokat. Feláldozol néhány anyagi tulajdont – például virágot hozol a templomba, vagy jagját mutatsz be, és gabonát hozol. Az efféle áldozta magasabb szintje, a tudás áldozata, az isteni tudásé. Aztán jön a mi nagyon fontos versünk: „Fordulj egy lelki tanítómesterhez, úgy próbáld megérteni az igazságot! Tudakozódj alázatosan, és szolgáld őt! Az önmegvalósult lélek képes tudásban részesíteni téged, mert ő már látta az igazságot.”[2]

Az elején megértettük, hogy minden áldozat az isteni tudásban tetőzik, aztán a versünk azt mondja tat – „az”, viddhi – „tudd” – „az isteni tudást kell ismerned, tanulmányoznod.” Hogyan tanulmányozzam? A pranipáta, a pariprasna és a szévá által – alázat, tudakozódás és szolgálat által.

Egy tanítvány tehát legyen nagyon érdeklődő. Azt mondják, olyannak kell lenni, mint a szivacs – késznek minden vizet felszívni a padlóról. De ne légy olyan, mint egy szemét-szivacs – hogy magadba szívod az anyagi világ összes rossz hírét. Mélyére kell hatolnunk ennek az isteni tudásnak – tat viddhi, tanulmányoznod kell azt a tudást, ez volt minden korábbi áldozatod tetőpontja.

Aztán jön a fontos rész: té gjánam – ők fognak megtanítani arra a tudásra, azok a gjáník, azok a tudással rendelkező személyek, akik már látták az igazságot. Mit jelent ez? Azt, hogy sok elméleti tudást össze gyűjthetsz – tanulmányokkal, tudakozódással, ezzel-azzal – de ahhoz, hogy élő elv legyen belőle, egy szádhuhoz kell fordulnod, egy olyan személyhez, aki már látta az igazságot. Mert a varázslatos érintés által, a személyes érintés által képes lesz aktiválni minden tudásodat, amit addig összegyűjtöttél. Ezért a paramparánkban láthatjuk, hogy írástudatlan mesterek is vannak. Hogy is van ez? A magasabb tekintély nem tud írni és olvasni? Ebből megérthetjük, hogy ez nem egy anyagi minősítés. Egy igazi szádhunak van egy nagyon különleges energiája, aktiválni tudja a tudásodat. A felavatási folyamat által életet ad neked! Bármi amid előtte volt – az halott, habár úgy gondoltuk, hogy élünk. Nem, amikor megszülettél, a halálod is megszületett veled. Ha tehát a nélkül élünk, hogy beavatást nyernénk a lelki tudományba, a halál életét éljük. Az örök élet a felavatással kezdődik.

[1] Bhagavad-gítá 4.33.

[2] Bhagavad-gítá 4.34.Leave a Reply