Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Гопа Кумар

(Tírtha Szvámí 2017. 01. 05-i szófiai reggeli tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Tehát mi lesz annak az eredménye, ha az odaadó szolgálatra összpontosítunk? Mik a jellemzői az odaadó szolgálatnak? Az első az, hogy megszünteti az anyagi fájdalmat, szenvedést. Éreztek néha ilyen anyagi szenvedést? Nem? Akkor, sajnálom a préma-bhakti nem nektek való! Tehát ez azt jelenti, hogy mindannyian meg vagyunk invitálva. Mivel, ha ez a folyamat segít abban, hogy megszabaduljunk az összes anyagi szenvedéstől, akkor ez nekünk való, nekem való! Nem szeretnék többé szenvedni.

A következő jellemzője: sikeressé válik az életetek. Azt hiszem erre is mindannyiunknak szüksége van.

Transzcendentális, lelki elégedettséget eredményez. Ne csak egyszerű anyagi elégedettséget várjatok, táplálni fogja a lelketeket!

Az odaadó szolgálat eredménye, hogy túl tudtok jutni a felszabaduláson. Ez valami nagyon magasztos dolog! Általában az emberek, még a vallásos emberek is megállnak a felszabadulásnál. De a bhaktival túljuthattok ezen.

Az ötödik eredmény az, hogy még Krsnát is elbűvöli.

Mind az öt eredmény értünk van. A szenvedések végét eredményezi, minden áldást  elhoz az életünkbe és még a Jóistent is elbűvölhetjük, ha ilyen odaadással rendelkezünk. Sajnos azonban van még egy hatodik jellemzője is: hogy a préma-bhakti nehezen elérhető. Ezt az egy pontot ne tekintsük természetes következménynek! Ezt el kell érnünk, ezért tennünk kell! Tehát vegyétek figyelembe ezeket a pontokat – melyek az odaadó szolgálat eredményei, emiatt becsüljük olyan nagyra azt.

Következzen most egy nagyon édes dolog. Ahogy azt megértettük, az odaadó szolgálat még Krsnát, Magát a Jóistent is elbűvöli. Van itt egy kérdés: miért figyel Krsna az elesett lelkekre jobban, mint az örök társaira?

Látjátok, Krsna szereti az újonnan érkezőket. Miért? Hogyan van az, hogy elbűvölheted a Jóistent még akkor is, ha később érkeztél. Azt mondják, hogy az örök társak odaadása és szeretete az természetes. Nem akarnak semmi mást. A lelki világban mi mást is tehetnétek, mint hogy Krsnát szeretitek – ott semmi mást nem kell tennetek. Addig az elesett lelkeknek fel kell adniuk minden anyagi ragaszkodásukat, megpróbálnak megtisztulni, vállalják ennek a hosszú útnak minden megpróbáltatását. És azt mondják erről, hogy Krsna értékeli ezeket az erőfeszítéseket.

Tehát Krsna próbál mindenkit meghívni az odaadó szolgálatra, még több lelki tettre  azáltal, hogy több figyelmet szentel az újonnan érkezőkre. Ez nem azt jelenti, hogy bele se kellene fognunk a lelki szolgálatokba. Inkább arról szól, hogy az újonnan érkezők mentalitását kell megőriznünk, az ártatlan lelkek mentalitását. Hiszen ez a fajta szolgálat nagyon önzetlen, nagyon tiszta. A motiváció nagyon tiszta, nagyon jelentőségteljes. Ezért mindig olyannak kellene lennünk, mint az újaknak. És minél többet foglalkozunk a szolgálatainkkal, annál kevesebb figyelmet fordítunk májá szolgálatára.

Egyesek azt mondják, a szolgaság az nem igazi odaadó szolgálat, nem bhakti. Mások azt mondják ez az odaadó szolgálat kezdete, mely túl van a semleges szinten. Rúpa Gúszvámí azt mondja, a szolgaság az odaadó szolgálat egyik tökéletes szintje, ami általában egy tiszteletteljes hangulatot eredményez a Jóisten felé.

Az isteni birodalomban sok különböző fokozata van a szolgaságnak. Szolgálhattok egy kozmikus feladatban, gyakorlóként a misszióban, a meditációtok alkalmával közvetlen segítőként a lílákban. De egy dolgot nem szabad elfelejtenünk – a szolga is a király palotájában lakik! Ez a szolgaság lényege – hogy nagyon közel kerülhetsz a szeretett Uradhoz.

Van egy nagyon-nagyon tanulságos példa, amit Krsna ad a számunkra. Bár Ő az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Ardzsuna nagyra értékelte, amikor a kocsihajtója szerepét elvállalta. Ez azt jelenti, hogy a Jóisten kész szolgálni a barátját, Ardzsunát.

Ez az odaadó szolgálat dicsősége. A vaisnavák szolgálatának a dicsősége. Ha Krsna kész mindennel szolgálni bennünket, akkor mi nem vagyunk készek ugyanerre Őérte? Pártha-szárathi – Pártha, Ardzsuna kocsihajtója – van néhány templom Indiában, ahol Krsnát ebben a kocsihajtó formájában imádják. 

(folytatása következik)Leave a Reply