Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
pushpanjali

(Tírtha Szvámí 2017. 01. 05-i szófiai reggeli tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Eddig csak a szolgálatról beszéltünk, most beszélnünk kell az odaadó szolgálatról is. Tehát mi az odaadó szolgálat definíciója? Prija?

Krsna-prija: Odaadással és szeretettel végzett szolgálat. Ez ismét romantikusra sikerült.

Tírtha Szvámí: Rendben – ez az egyik oldal. Mi a másik oldal, a másik feltétel?

Szanátan: Amikor a Szentírásokkal összhangban végzed a szolgálataidat, melyek az Úrtól származnak.

Tírtha Szvámí: Jó, jó. Tehát Tőle jönnek, igaz? Ez nagyon közel áll az odaadó szolgálat pontos meghatározásához. Kedveseim, útmutatás alapján kell cselekednetek. Még nem hallottátok ez az apócska részletet? Mindannyian ismeritek a romantikus részt, de a szabály és az előírás az, hogy utasítás szerint cselekszem! Ha mindenki a saját szeretetteljes felajánlásával kezdi a templomba így vagy úgy, az egy katasztrófa. Az a raszák keveredése, néha meglehetősen rossz ízléssel.

Ez egy lényeges dolog – kérlek, próbáljátok ezt a szívetekbe zárni: az odaadó szolgálat azt jelenti, hogy útmutatás szerint cselekszem és megpróbálom ezt a legnagyobb lelkesedéssel tenni. Két feltétel van: útmutatás szerint cselekedni, szépen és lelkesedéssel. Ezt tudnotok kell! Még, ha az ágyból keltenek is fel titeket, ezt a definíciót el kell tudnotok mondani.

vászudévé bhagavati

bhakti-jógah prajódzsitah

dzsanajatj-ásu vairágjam

gjánam csa jad ahaitukam[1]

Az odaadó szolgálat definíciója a Srímad Bhágavatam szerint: vászudévé bhagavati   –  „Vászudév Bhagavánnak, a Legfelsőbb Úr Vászudévának, a legfelsőbb intelligenciának” – bhakti-jógah prajódzsitah – „odaadással szolgálni Őt”. Majd mi lesz az eredménye a Legfelsőbb önzetlen, odaadó szolgálatának? Vairágjam és gjánam. Mentesek lesztek a bonyodalmaktól és isteni tudásban részesültök. Tehát az odaadó szolgálat eredménye ez a két nagyon hasznos áldás lesz. Elnyeritek az anyagi bonyodalmaktól való mentességet és isteni tudásra tesztek szert – ezek rátok fognak szállni.

jad atra kriyaté karma

bhahavat-paritósanam

gjánam jat tad adhínam hi

bhakti-jóga-szamanvitam[2]

 

„Bármilyen munkát is végez az ember ebben az életében az Úr missziójának beteljesítése érdekében, azt bhakti-yogának, az Úr transzcendentális szerető szolgálatának nevezik, s amit tudásnak hívnak, az természetes velejárója mindennek.”

Ezek az odaadó szolgálat áldásai. Elnyeritek a szabadságot és megértitek, hogyan haladjatok tovább.

Most adok egy kis házi feladatot – gyűjtsétek össze a bhakti kilenc gyakorlatát, a bhakti 64 elemét, a bhakti öt legfőbb gyakorlatát és az odaadás hat fokozatát.

(folytatása következik)

1. Srímad Bhágavatam 1.2.7.
2. Srímad Bhágavatam 1.5.35.Leave a Reply