Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
30726333_1790890650932667_4798614436942184448_n

(Szvámí Tírtha 2016.01.04-i szófiai esti tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

A tiszta odaadó szolgálat ritkaságáról így olvashatunk: „A lelki élet előkészítő szakaszában különféle lemondások, vezeklések és hasonló folyamatok segítik az önmegvalósítás elérését. E folyamatok gyakorlásával azonban még akkor sem juthat el az ember az odaadó szolgálat szintjére, ha nincsenek anyagi vágyai. Ezenkívül az sem kecsegtet sok reménnyel, ha arra vágyunk, hogy a magunk erejéből tegyünk szert az odaadó szolgálatra, mert Krsna nem adja meg bárkinek a lehetőséget erre. Könnyen felkínálja az anyagi boldogságot vagy akár a felszabadulást is, de odaadó szolgálatával rendkívül nehezen jutalmaz meg bárkit is. Odaadó szolgálatot valójában kizárólag egy tiszta bhakta kegyén keresztül lehet végezni. A Csaitanja-csaritámrtában ez áll: „Az ember a lelki tanítómester – a tiszta bhakta – és Krsna kegyéből juthat el az odaadó szolgálat szintjére. Nincs rá más mód” [1]

 Tehát guru-krsna-paszádé pája bhakti-latá-bídzsa – „A lelki tanítómester, és Krsna kegye által az odaadó szolgálat magvai a szívünkben vannak elvetve.”[2] Mennyire szép! S mi történik, ha ez a mag a szívünkbe kerül? Ápolnunk kell, hogy növekedjék. Óvnotok, táplálnotok és öntöznötök kell a kicsiny kis növényt azért, hogy áthatoljon az univerzumon, s végül el kell érni Rádhá-Góvinda lótuszlábait, hogy emelje az Isteni Pár szépségét. Az odaadásnak ez a magocskája nagyon értékes a számunkra, hiszen nemcsak leveleket fog hozni, hanem virágozni is fog, s végül gyümölcsöket terem majd. S mi a tiszta odaadás magvának a gyümölcse? Ez a tiszta odaadás –bármely lelki gyakorlat legízesebb gyümölcse.

Ezért a Legfelsőbb Isten és az Ő képviselőjének, a lelki tanítómesternek a kegye által megpróbáljuk ápolni az odaadásnak ezt a magját. Hogy lehetnénk olyan ostobák, hogy elutasítsuk egy tiszta bhakta áldásait? Hogy kiradírozzuk a magot a szívünkből, mondván ’Nincs szükségem többé erre a magra, nincs szükségem többé erre a mantrára, már nincs szükségem az áldásaidra többé’… Ez ritka.

„Azt, hogy az odaadó szolgálat ritka dolog, a tantra-sásztra is alátámasztja, amikor az Úr Siva így szól Szatíhoz: „Kedves Szatím!…” Látjátok, ez annyira különleges! Itt Siva beszél, és Szatí, a felesége, hallgatja. Mi történik általában egy családi kapcsolatban?

Válasz: Pontosan az ellenkezője.

Szvámí Tírtha: Látjátok, ez annyira transzcendentális! Ez az eredeti változat – amikor Siva beszél és Szatí hallgatja. Tehát amikor a hölgy beszél, s nektek kell hallgatnotok – sajnálattal mondván ez az eredeti szituáció anyagi visszatükröződése.  Nem tudom, hogy ez egy vicc vagy a valóságban megtörtént eset, de két férj így beszélgetett egymás között: „Tudod, otthon az utolsó szó mindig az enyém!” A barát nagyon meglepődött, és így szólt: „Az meg hogy lehet?” „Úgy, hogy azt mondom: igen, kedvesem!” De próbáljunk most az eredeti változatra koncentrálni!

Tehát az Úr Siva így szól: “Kedves Szatím! Ha valaki nagyon jó filozófus, aki a tudáshoz vezető különböző folyamatokat tanulmányozza, megszabadulhat az anyag kötelékétől. A Védákban javasolt rituális szertartásokkal az ember felemelkedhet a jámbor cselekedetek síkjára, s így a lehető legteljesebb mértékben élvezheti az anyagi élet kényelmeit. Ezek az erőfeszítések azonban nem teszik lehetővé számára az Úr odaadó szolgálatát még akkor sem, ha sok – sok ezer életen át próbálkozik velük.”

Habár azt mondják, hogy nehéz és ritka elérni a tiszta odaadó szolgálatot, mindazonáltal lehetséges. A tiszta odaadó szolgálat következő aspektusa az, hogy túl van a felszabaduláson. A mi tradíciónkból megértjük, hogy a felszabadulásnak különböző fokozatai vannak, úgymint: a Jóistenhez hasonló helyzet elérése, hasonló testi tulajdonságokkal rendelkezni, eljutni Őhozzá…Mégis a tiszta odaadás nem lesz elégedett az ilyen eredménnyel, hanem egy élő és szeretetteljes kapcsolat kialakítására törekszik a Legfelsőbbel. S mi nem vagyunk elégedettek ezzel a fokozatos felszabadulással, mi a végső és legfelsőbb megoldás után áhítozunk valamennyi problémánkra.

Nitjam bhágavata-szévajá…”[3] („a tiszta bhakták szolgálata”) – állandóan és örökké a bhagavatát szolgálva. Az odaadás megmásíthatatlan tényként fejlődik ki a bhakta szívében, és ezután a szív csomói feloldódnak. Ezért vágyjuk ezt a típusú megoldást, amely a felszabaduláson túli tündöklő perspektívát mutatja. Tehát ne elégedjetek meg ezzel a jelentéktelen felszabadulással! Valami sokkal több vár rátok! A felszabadulás nem egy cél, ez egy mellékhatás. Talán ma ezeket csupán szavak szintjén tudjuk értelmezni, ám ez a realitás. Ez a legmagasabb szintű valóság.

(folytatása következik)

 

[1] Az odaadás nektárja, 1. fejezet

[2] Csaitanja-csaritámrta, Madhja, 19.151 (tartalmi idézet, a ford.)

[3] Srímad Bhágavatam 1.2.18

 Leave a Reply