Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 20-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Az ádi-raszát keressük, azt az eredeti kapcsolatot, ami mindannyiunk sajátja. Vajon mi fog történni, ha megtaláljuk?

Hadd idézzek erre egy nagyon költői kifejezést. Krisna kedvtelései segítenek nekünk, hogy kifejleszthessünk Vele egy nagyon részletes és bonyolult kapcsolatrendszert. Általában ez a gyönyörű kapcsolat minden részletével egy véget nem érő és kimeríthetetlen forrás a művészetek számára Indiában és nem csak a művészeteket, hanem az odaadást is inspirálja. Ezért idézzünk most egy verset a Csaitanja-csaritámrtából[1]:

„Krisna testének szépsége olyan, akár egy hullám az örök ifjúság óceánjában.” Nagyon nehéz folytatni, hiszen már ez az első mondat is annyira magasztos és annyira édes. Tehát Krisna testének szépsége olyan, akár az óceán. Korábban beszéltünk arról, hogy az emberek azért szeretnek a tengerhez kirándulni, hogy örömüket leljék benne. Próbáljatok közelebb kerülni ehhez az óceánhoz, hogy a szívetek és lelketek erre a végső boldogságra rátalálhasson!

És ez nem csak egy egyszerű óceán, ez egy hullámzó óceán. És mi történik ebben az óceánban? „E hatalmas óceánt az eksztatikus szeretet örvénye kavarja fel.” Hú! Ez veszélyes! Amikor egy hatalmas víz örvénylik az veszélyes.

„Krisna fuvolájának hangja olyan, mint a forgószél, a gópík csapongó elméje pedig szalmaszálakhoz és száraz levelekhez hasonlít.” Tehát mi történik, ha az elméjüket beszippantja és elragadja ez a forgószél? „Miután lehullott a forgószélben, soha többé nem emelkedik fel – örökre Krisna lótuszlábánál marad.”

Tehát Krisna szépsége a hullámzó óceánhoz hasonlatos, és fuvolájának hangja annyira elragadó, mint egy forgószél, ami elragadja a gópík elméjét – amik olyanok, mint a száraz levelek. És még egy kis szellő is könnyedén képes mozgatni a száraz leveleket, igaz? Nem beszélve egy forgószélről, egy tornádóról! És ha ez a Krisna-tornádó elragadja a gópík elméjét, örökre a Lótuszlábaihoz helyezi őket. Mit is mondhatnánk még erről? Semmi mást.

Ezért az elején a jóga, aztán a bhakti és a cél a préma – hogy az életünket kitehessük ennek az isteni tornádónak.

(folytatása következik)

[1] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lilá 21.113.Leave a Reply