Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
gopas-gopis

Neli kérdése: A Bibliában az áll, hogy Isten a saját képére és hasonlatosságára teremtette az embereket. Hogy szerepel ez a vaisnava filozófiában?

Szvámí Tírtha: Hasonlóképpen. Az emberek formája nagyon hasonlatos Krsna eredeti formájához. Két kéz, egy fej – nagyon hasonló. Ám valójában egy másik magyarázat szerint az Istennek ez az immanens (benne rejlő), rejtőzködő, az egész univerzumba behatoló aspektusa különböző módokon van jelen a teremtésben. A nap olyan, mint a szem; a hold az elméhez hasonlatos, az elülső oldal olyan, mint a vallás és a hátsó oldal a vallástalansághoz hasonlatos, a lábak az alsó bolygókhoz, a mellkas a középső bolygókhoz hasonlatosak, és így tovább. A madarak az Ő művészi képességének kifejezői, az ember az Ő lakhelye. Tehát megértésünk szerint az emberi forma nagyon különleges, és itt volt megemlítve az is[1], hogy „ahogy Gangesz az óceánba ömlik, a tanítványok úgy jöhetnek Hozzám, hiszen a szívükben lakozom.” Tehát az emberek olyanok, mint a Legfelsőbb lakhelye. Ez azt jelenti, hogy több az elvárás az emberi lények felé, mint más élőlények felé. Elégedettek vagytok?

Neli: Igen, tetszik ez a válasz. Mégis ami egész pontosan zavar engem, az az, hogy minket a saját képmására teremtett. Hiszen amikor látom, hogy mi milyenek is vagyunk, elborzadok attól, vajon Ő milyen lehet.

Szvámí Tírtha: Ne aggódjatok, Krsna tudja ezt kezelni – az eredet tökéletes. A lenyomat néha kissé torz, de ne aggódjatok! Hiszen mi is közreműködünk testfelépítésünk kialakításában. Tehát az emberi forma archetípusát általánosságban Brahmá teremti, de ebből a nagy bevásárlóközpontból ti választjátok ki, amit ti szeretnétek, és ezt ti adjátok hozzá a ti különleges vágyaitokat. Ezért mondhatjuk azt, hogy a test egy testet öltött gondolat. Hibáink nem a Jóistentől erednek, mi is hozzáteszünk valamit ehhez a rendszerhez! Másrészt még a test is egy külön csoda – ahogy működik, éppenséggel hihetetlen! Tehát ne aggódjatok, az eredeti tökéletes, amit itt látunk, csupán egy anyagi visszatükröződés.

A Bibliában kicsit nehéz megérteni, miért is van az benne, hogy az Isten teremtette az embert az Ő képükre[2] – többes számot használ. Istenként megteremtette az emberi lényeket, eredeti formájuk szerint férfinak és nőnek. Hogy is van ez? Nagyon nehéz megérteni. Ám ha tudjátok, milyen is a rendszer valójában, nagyon is egyszerű. Néhányan gópákként szolgálják Krsnát, néhányan pedig gópíkként szolgálják Rádháránít. Ennyire egyszerű.

 

[1]  Csaitanja-csaritámrta Madhja-lilá 19.171. és Srímad-Bhágavatam  3.29.11.

[2] Mózes 1.26-27.Leave a Reply