Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
101157370_2983278965090417_3141475982376960000_o

(Szvámí Tírtha 2015. augusztus 21-i tanításából Ludastón)
 
A minap arról beszélgettünk, hogyan tartsuk fenn a hagyományt, hogyan szolgáljuk. S abban egyetértettünk: ha az ennek kedvező cselekedeteket hajtjuk végre, akkor szolgálunk. Ám általában egy másik kérdés is felmerül: ‘Hogyan? Hogyan szolgáljunk? Hogyan végezzük jobban a szolgálatainkat?’ A választ a szentírásokban találjuk: nitjam bhágavata-szévajá[1]  –a bhágavata állandó szolgálatával elérhetitek lelki céljaitokat.  
Mi az a nitjam, mi az ‘örökös szolgálat’? Tegnap nem szolgáltuk a bhágavatát; ma szolgáljuk, és örökké szolgálnunk kell. Miféle örökkévalóság ez? A nitjam jelentése ‘mostantól’. Vég nélkül. Ez legyen a törekvésünk – nagyon magas törekvés.
Akkor mi az a bhágavata? A bhágavata valami, ami Bhagavánnal kapcsolatos.  A Bhágavata jelentése ‘valami hozzá tartozó, amely a Bhagavánt jellemzi’. A bhágavatának két fajtája ismeretes: az egyik könyv alakban van, a másik pedig az élő bhágavata. Az írott forma a Srímad Bhágavatam, vagy a Bhágavata-purána – ez valamennyi Véda-irodalom érett gyümölcse. Az élő bhágavata pedig az az ember, aki a Bhágavatam alapelvei szerint él –egy tiszta bhakta. 
Nitjam bhágavata-szévajá – a szolgálattal, a bhágavata örök szolgálatával elérhetjük célunkat. Mi is az a széva? Az ínségben végzett szolgálat a valódi szolgálat. És mi az itteni ínség?  Néhányan azt mondják, hogy az isteni oldal szomjazza az emberi lények odaadását. Vajon miért, talán annyira önzőek volnának? Nem, hanem mert ez kölcsönösség.  Elszántan várják a fohászaitokat azért, hogy áldásaikban részesíthessenek. Hasonlóképpen, Maháprabhu nagyon boldog, ha a bhakták a Szent Neveket zengik. Tehát tudjuk, hogy a széva, a valódi szolgálat a Szent Nevek éntelen zengése, s mi szolgálhatjuk a Legfelsőbbet azáltal, hogy az Ő Szent Neveit zengjük. 
Tudjátok, egyszer a szokásos köreimet zengtem egy délután. Verőfényes szeptemberi nap volt, világos délután, a napsütés beragyogta a templomszobát. Ez egy új ásram volt, amit akkor találtunk, egy bérelt hely. Minden holmink átköltöztetése után végre egy békés, magányos délután következett. Éppen mantráztam, majd hirtelen rámtört egy érzés: ‘Ó, kedves Uram, kérlek, tarts meg ebben a hangulatban, tarts meg ebben a társaságban!’
Tehát a köreitek elmondása, a mantrák és fohászaitok zengése nagyon jótékony hatással vannak gondolataitokra. Ez a tanítványok számára az inspiráció forrása – ha zengitek a mantrát, összeköttetésbe kerültök a Legfelsőbbel, kapcsolódtok a magasabb valósághoz. Ez a mi misztikus gyakorlatunk és misztikus megtapasztalásunk – amikor dzsapázás, éneklés és fohászkodás közben valami feltárul a szemünk előtt. S ezáltal az odaadás megmásíthatatlan ténnyé válik a tanítványok megtisztult szívében. 
 
1. Shímad Bhágavatam 1.2.18

 Leave a Reply