Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
pada

A Bhagavad-gítá tizenhetedik fejezetéről beszélgettünk, mely a hit fajtáit írja le. Az emberek az anyagi természet hatásai szerint fejlesztik ki hitüket. Ezek a hatások a tömeg, az energia és a fény.

„Jadzsanté száttviká déván jaksa-raksánszi rádzsaszáh, prétán bhúta-ganáns-csánjé jadzsanté támaszá dzsanáh – Az ember a jóság kötőerejében a félisteneket imádja; a szenvedély kötőerejében a démonokat; akik pedig a tudatlanság kötőerejében vannak a szellemeket és kísérteteket imádják.” [1]

A hit különböző típusai szerint, láthatjuk a különböző célokat. Ez a három kategória olyan, mint az alacsony szint, a közép szint és a felső szint. Akiket az alacsonyabb energiák befolyásolnak, lefelé mennek; akik a középső energiák befolyása alatt állnak, maradnak ugyanazon a szinten; akiket pedig a felsőbb energiák befolyásolnak, felemelkednek. Ezen behatások alapján megtalálod hited tárgyát.

Az első a száttvika – akik a szattva behatás alatt állnak – ők a dévákat imádják. Mit jelent a déva? Az eredeti jelentése a „div”-ből származik, ami azt jelenti „ragyogó”. A déva tehát az a személy, aki ragyog. Akik a fényhez tartoznak, a fényhez tartozókat imádják – ugyanaz a minőség. Akik energikusak, a középső szintet fogják imádni.

Jamuná: A démonokat?

Tírtha Mahárádzs: A démonokat, igen – ezek a jaksák és ráksaszák az emberi lények egy bizonyos fajtái, de speciális szerepet játszanak. A jaksa olyan, mint egy mágus, a ráksasza pedig egyfajta emberevő óriás. De embertípusok. És akik az alacsony energiák befolyása alatt állnak, a szellemeket és alacsonyabb lényeket imádják.

Hogyan találjuk meg hitünk tárgyát? Először is, ha a hitednek van tárgya, akkor elkezded imádni – ez ebből a versből egyértelmű. Ez tehát az általános megközelítés. És általában valami olyat imádunk, ami magasabb szintű nálunk. Ez azt jelenti, hogy ha az alacsonyabb energiák befolyása alatt állsz, a szellemeket fogod megközelíteni, de azokat, akik magasabb szinten állnak, mint te. Egy szellemet általában nem tekintünk nagyon magas szinten lévő lénynek, de ha egy szellemet imádsz, az azt jelenti, hogy alacsonyabb szintre helyezed magad. Ha a félisteneket imádod, a félisteneket is magasabb szinten állónak tekinted önmagadnál. És ha az emberi lényeket imádod, ugyanazon szinten lévő tárgyakat választasz. A sztárkultusz radzsaszikus típus. A Gítában „óriások imádatának” hívják. De manapság „politikának” vagy „Hollywoodnak” vagy „Bollywoodnak” hívják – a gyakorlat ugyanaz, emberi lényeket imádnak. Csak a durva megnyilvánulás változik, a lényeg ugyanaz. A módszer ugyanaz: imádat. Imádat az alacsonyabb, a közép, vagy a magasabb szinten. Ugyanazt az eszközt használjuk, különböző célokért.

Használjuk tehát az eszünket, hogy kiválasszuk hitünk tárgyát. Ha valami ostobaságnak szenteljük a hitünket, erős lehet a meggyőződésünk, de ha valami valós dologba vetjük a hitünket, ezek az isteni tulajdonságok ránk szállnak. Az imádat tárgyának tulajdonságai átszállnak az imádóra. Ha tehát démonokat imádsz, a te mentalitásod is démonivá válik. Ha embereket imádsz, akkor maradsz ugyanazon a szinten. És ha Istent imádod, isteni tulajdonságok szállnak rád.

Vegyünk néhány példát. Biztos vagyok benne, hogy láttatok már olyan embereket, akik szinte szerelmesek a kutyájukba. Ki az imádó? A gazda. És ki az imádat tárgya? A kutya. És láthatjátok, ahogyan a kutya tulajdonságai megjelennek a gazdán. Néha még az arc fizikai formája is hasonlít az imádat tárgyára.

Egyik bhakta barátunk találkozott valakivel a vonaton, és azt gondolta: „Hé, ez az ember úgy néz ki, mint egy tyúk!” És kicsit később ez a személy elkezdett újságot olvasni, mely ezeknek az állatoknak a tartására specializálódott – hogyan neveljük és adjuk el őket. A mentalitásodnak, az imádatodnak tehát hatása van rád.

Vagy ha egy filmsztárt imádsz – nem lesz belőled is filmsztár, de dollár milliárdokat fizethetsz a sztár egy kesztyűjéért. Ugyanazokat az ostobaságokat követheted el, amit ők is csinálnak. Mert azok a tulajdonságok átszállnak az imádóra.

Ha azonban a Legfelsőbb Urat imádjuk, az isteni tulajdonságok szállnak át az imádóra. Válaszd hát ki magad, mi imádatod tárgya – alacsonyabb lények, emberek vagy az istenség. Mert az eredmény is ennek megfelelő lesz.

Észrevetted már az isteni tulajdonságokat valakiben megnyilvánulni? Nagyon ritkán. Az ok kettős lehet. Lehet, hogy a tárgy nem volt isteni. Vagy a folyamat volt helytelen. Ezért legyünk nagyon válogatósak ebben a tekintetben – hogy felismerjük a tárgyat, a célt és pontosítsuk a módszert.[1] Bhagavad-gítá 17.4.Leave a Reply