Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mask

Mi is a témája Maháprabhu tanításának, amelyet Sríla Rúpa Gószvámínak mondott el? A tiszta bhakti természete. Később Maháprabhu valamennyi tanítását Rúpa gószvámí gyűjtötte egybe és foglalta össze a Bhakti Raszámrta Szindhu c. könyvében. Ez az tehát, amit most olvasni fogunk. Így szól: „szarvópádhi-vinirmuktam tat-paratvéna nirmalam, hrsíkéna hrsíkésa-szévanam bhaktir ucsjaté.”“A bhakti, vagy isteni szolgálat azt jelenti, hogy valamennyi érzékünket az Úr, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének szolgálatában foglalkoztatjuk. Amikor a lélek elkezdi szolgálni a Legfelsőbbet, annak két mellékhatása lesz. Az egyik, hogy megszabadul valamennyi anyagi meghatározástól, valamint hogy az egyes emberek érzékei megtisztulnak egyszerűen azáltal, hogy az Úrnak végez szolgálatokat.[1]” Ezt a verset a Nárada Pancsarátrából idéztük, és szintén szerepel a Bhakti Raszámrta Szindhuban[2] is.

Ez tehát egy nagyon fontos vers, meghatározza az odaadó szolgálat gyakorlati oldalát. Szarvópádhi-vinirmuktam – felszabadulást, szabadságot jelent. Szarva-upádhiupadhi feltételt, meghatározottságot jelent, valamennyi általunk megszerzett identitást. Ám ha megszabadulunk ezektől a különböző identitásoktól, az azt jelent, hogy az eredeti azonosságunkhoz jutunk hozzá. Mik ezek a hamis önazonosítások?

Harilílá: A hamis ego megnyilvánulásai. A testtel való azonosság.

Paramánanda: A gondolatokkal való azonosítás is.

Szvámí Tírtha: Az illúziónak különböző rétegei léteznek. Itt van például a bennünket körülvevő durva illúzió; aztán vannak az illúziónak álomszerű állapotai is; és az emberek elkezdtek maguk körül egy virtuális világot teremteni. Itt meg lehet születni, megtalálhatod az identitásodat, lehet pénzed is, mindened lehet – amit itt birtokolsz, azt virtuálisan is birtokolhatod, munkád is lehet. Ez tehát azt jelenti, hogy az emberek készek még egy másik illúziót teremteni az illúzión belül, és ezt nagyon komolyan is veszik. Elkezdenek ott törvényeket hozni arról, hogyan is lehet azt használni, mik is a szabályok – tehát egy új, virtuális világot teremtenek. Láthatod, hogy ugyan egy nagyon egyszerű, nagyon mechanikus, technikai módon, mégis nagyon közel kerülnek a jóga-sziddhikhez (jógával elnyerhető misztikus képességek – a ford.). Hiszen a legmagasabb fokú jóga-sziddhi, amit a lélek elnyerhet, az az, hogy teremt egy világot – ez a legfelsőbb sziddhi, tökéletesség. Ám régebben ezt misztikus erővel érték el, most pedig technikai, mechanikus úton. Látjátok, a Kali-juga fejlődik.

Ez azt jelenti, hogy egyre újabb és újabb upádhikat találsz, újabb és újabb identitást saját magadnak. Néha a művészek is ezt használják. Ha elfogyott a saját önazonosságodból fakadó inspirációd, csak felveszel egy másikat és ismét dolgozni kezdesz, ismét írni kezdesz. Felveszel egy újabb szerepet, újabb önazonosságot, egy újabb személyiséget – és ismét ki tudod magad fejezni. De nem számít, hogy hányszor cseréled fel az azonosságodat, az nem az eredeti. El kell jutnunk az eredeti azonosságunkhoz. Annak érdekében, hogy a valódihoz eljussunk, meg kell szabadulnunk a valótlantól. Ezért lassan-lassan fel kell adnunk valamennyi hibás önazonosságunkat azért, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz. Tudjátok, az emberek megteremtik a saját illuzórikus világukat, néha pszeudospirituális értelemben. De ne álljatok meg félúton! A legvégső határig kell eljutnunk, hogy szembesüljünk az igazsággal.

Nirmalam – hibák nélkül, szennyeződések nélkül. Sríla Prahbupád ezt így magyarázza: „Nirmalam – a spekulatív filozófiai kutatás vagy gyümölcsöző cselekedetek hatásaitól mentesen.” Igen, tehát az illúziónk vagy durván testi vagy szellemi. Melyik a veszélyesebb?

Válaszok: A második. Mindkettő.

Szvámí Tírtha: Igen, a kizárólagos anyagi tudatosság durva, és így könnyebb elveszíteni, mint egy finom dolgot. Tehát mondjuk próbálod élvezni az életet legjobb képességeid szerint és durván anyagi tudatosságban élsz, majd hirtelen börtönben találod magad, ahol arra kényszerítenek, hogy felhagyj néhány múltbéli szokásoddal. Tehát könnyű megszabadulni néhány kizárólag testi elfoglaltságtól. Ám egyfolytában  azokon fog járni az eszed, vagyis a kifinomult elfoglaltságokat sokkal nehezebb feladni.

Nehéz dolog az illúzió eme csapdáitól tisztának maradni. De miért mondják az írások, hogy mégis lehetséges megszabadulni ezektől? Mert lehetséges! Van remény arra, hogy elérjük azt a síkot. Még az illúzió szférájában is minden isteni ellenőrzés alatt áll. Tehát ha kapcsolódtok a legfelsőbb síkhoz, akkor számotokra nagyon könnyedén átjárható a rendszer.

[1] Csaitanja-csaritámrta Madhja-lílá 19.170.

[2] 1.1.12.

 Leave a Reply