Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
incense

Lílávatár kérdése: Gurudév, a Bhagavad-gítá (6.13-14.) azt mondja, hogy koncentráljunk az orrunk hegyére. Tudnál erről bővebben beszélni?

Tírtha Mahárádzs: Az orrunk a testünknek az a része, amelyet beledugunk valamibe. A jógínak nem csupán a testet és az elmét kellene ellenőrzés alatt tartania, hanem az orrot is. Ne üssétek bele az orrotokat annyi dologba! Ez csupán egy szimbolikus megértése az orr hegyére történő összpontosításnak.

Az orr megfékezése nem vicc. Miért? Mivel a szag, a szaglóközpont szoros összeköttetésben áll az alapvető biológiai funkciókkal. Mi a szag? Nagyon erős információs anyag. Ha körülnéztek, az egész állatvilág alapja a szaglás. Elnézést, amiért ilyent kérdezek, de mit csinálnak a kutyák, amikor először találkoznak? Szagmintát vesznek a másik kutya testének hátulsó részéből. Azt jelenti, hogy a szag nagyon erősen a szaporodáshoz kötődik. Ha valaki például beteg és elveszíti a szagérzékelését, az ízérzékelése szintén csökkenni fog. Sok esetben a szexuális étvágya is, hiszen a testünkben ezek össze vannak kötve. A szag adja a megfelelő információt arról, hogy hol találtok társat a szaporodáshoz. Ezért a Chanel és a Gucci nagyon különös munkát végeznek – egyrészt megpróbálják az emberi test természetes szagát elrejteni, másrészt megpróbálják fellobbantani a bennünk lévő tüzet.

Mi a legillatosabb elem ezen a Földön? A pézsma. És mi a pézsma?

Giridhári: A tibeti bika orrváladéka.

Tírtha Mahárádzs: Igen, egy szarvas, a tibeti szarvas. Ez tehát szexuális információ a tibeti szarvasról. Nem emlékszem a pontos számokra, de e váladék egy milligrammja elég ahhoz, hogy egymillió köbméternyi levegőt illatosítson meg. Hihetetlen! Ezen felül még nagyon kellemes is az illat, ami szintén fontos.

A szag arról is tudósít minket, hogy a dolgok megfelelő, jó, avagy rossz állapotban vannak-e. Amikor megszagolunk egy ételt, érezzük, hogy jó, vagy nem. Képzeljétek csak, elérkeztünk a fogyasztói társadalomnak ahhoz a síkjához, ahol bizonyos tejtípusokat akár egy évig is tartósítanak. Mit is jelent ez? Bizonyára semmilyen élőt nem takar. Tehát használnunk kell az orrunkat, mint információforrást. Mi nem vagyunk kutyák, akik egymás hátsó részét szagolgatnánk. Ám azért, hogy a szaglószerveinket lefoglaljuk, füstölőt ajánlunk fel a Legfelsőbbnek. Tán egy kissé ódivatúnak tűnök, de szerintem manapság már senki nem ír szerelmes leveleket. Hiszen bizonyára tudjátok, hogy a romantikus korban a szerelmes leveleket virággal vagy egyéb illattal itatták át, hogy kifejezzék a szeretet. Bárhol is érzed ugyanazt a szagot, emlékezni fogsz: Oh, Ő az a hölgy! Ő az a férfi! Feltalálók, figyelem: még nem fedezték fel az illatos sms-t…

A szag tehát információ. Ezért ha füstölőt ajánlunk fel a Legfelsőbbnek, az erre a kapcsolatra, ezekre a felajánlásokra fog emlékeztetni. A szaglórendszer nagyon ősi, ókori rendszer. Ha megvizsgáljuk az érzékeinket, láthatjuk, hogy valamennyi érzékszerv nagyon összetett módon szállítja az információt, nem közvetlenül. Miközben a szaglási elemek molekulái közvetlenül a szaglási rendszerbe jutnak, majd elérik az agyat. Így ez nagyon alapvető információ. Ezért szükséges a legjobb füstölőt használni a templomainkban, hogy megerősítsük ezt a bevésést: Amikor csak belépek a templomba, igen, ez az a füstölő! És működik. Egyszeriben Budapesten felszálltam egy villamosra, és az ismerős illatra felkiáltottam: Tanítvány! Ám tudtam, hogy a mi tanítványaink nem járnak azzal a villamossal, így jobban körül kellett néznem, míg végül megpillantottam egy kantimálát. Tehát a szag alapvető információ. Használjátok hát a legjobb füstölőt, és ghí-t a főzéshez, mivel az áll legközelebb a pézsmához.

Még egy másik magyarázat is létezik, mely szerint nemcsak hét csakránk van, hanem gyakorlatilag megszámlálhatatlan csakrák vagy szövevényes másod- és harmadszintű energiaközpontok szövevénye az egész szervezetünk. Ezek közül az egyik az orr hegyén található. Vajon miért javasolják azt, hogy a jógí félig tartsa nyitva a szemét? Mivel amint becsukod a szemedet, nagyon könnyen álomba merülsz. Ám ha így összpontosítasz, sokkal valószínűbb, hogy ébren tudsz maradni.

Valamennyi testi funkciónkat a Legfelsőbbhöz kell kapcsolnunk. A szaglási kapacitást, a hallást, a látási képességet, a beszédet, az érintést – valamennyi érzéki tevékenységünket harmonizálni lehet, és a Krsna szolgálatában használni. Ahogy az orrot is.

Természetesen az orr egy másik testrész szimbóluma is. A reflex-terápiához hasonlóan, az egyik rész szimbolizálja a másikat, és a másikhoz kapcsolódik. Vagyis ha az egyiket már meg tudod fékezni, akkor a másikat is. Ez ennyire egyszerű.Leave a Reply