Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
beauty 1

(Szvámí Tírtha 2016.01.09-ei szófiai esti tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Ebben az univerzumban 84 millió mantra létezik, plusz azok kombinációi és különféle permutációi. 84 millió mantra! Édes Istenem, hogy fogjuk mi elsajátítani ezt a lelki tudományt?! Ezek a mantrák alkotják a teremtés információs hátterét. Az anyagi univerzumot bizonyos tényezők határozzák meg, az egyik a tér. Ez a tér olyan hatalmas, hogy nagyon nehéz megtalálni a középpontját, ám egyetlen dolog bizonyos. Az univerzum egyik középpontja ez a hely, ahol itt és most vagyunk.

Egy másik tényező, mely szintén meghatározza a létezést, az idő. Tér és idő. Az egyik könyv, melyet lelki tanítómesterem fordított le gurujának az utasítására Az időn és a téren túl[1] címet kapta. Hogyan leljünk rá mi a saját utunkra, hogy túljussunk az időn és a téren?

A kozmikus rendszert meghatározó harmadik tényező a karma, vagyis az akció-reakció. Tehát tér, idő, akció-reakció… Még valami? Van még egy dolog, ez pedig az információ. A lelki információt ez a 84 millió mantra tartalmazza. Gyakorlatilag egyetlen élet nem elegendő ahhoz, hogy mindegyiket megfelelően tanulmányozzuk. Ám szerencsére tanítóink elárulták nekünk, hogy ebből a több millió mantrából három van, ami nagyon fontos. Hárommal már lehet boldogulni, igaz? 80 millióval nem tudunk boldogulni, de hárommal – talán erre képesek vagyunk.

Az egyik fő mantra az óm – bizonyára ezt ismeritek. Mi is az óm jelentése? Ez az isteni hangrezgés, a sabda-brahman. Ez annyira hatalmas erejű, hogy képes a káoszt kozmosszá alakítani, az összevisszaságból rendet teremteni. Képzeljétek csak el, ha ez az isteni hangvibráció képes rá, hogy az egész kozmosz ügyeit megfelelően kezelje, hogy megteremtse ezeket a harmonikus univerzumokat, ha ez a mantra zeng az elménkben és a szívünkben, akkor a jelenlegi kaotikus tudatállapotunkból egy harmonikus rendet fog létre hozni.

S vajon mi az óm rejtett jelentése? Most ezt fogjátok mondani: ,,A halálból vezess az örökkévalóságba”, hiszen az előbb nagyon odafigyeltetek. Ám valójában ez három hang kombinációja – ‘A’, ‘U’ és ‘M’, AUM. Ki az A, ki az első mindenben? A Jóisten. Ő a legelső minden tekintetben. Ki az ‘M” – ez az ember, az ‘M’ mi vagyunk. És vajon ki az ‘U’ a kettő között? Ki áll a Jóisten és ti közöttetek? Ez az isteni szeretet.

Tehát, ha ebben a szellemben emlékeztek erre a mantrára, az óm mantrára, hogy itt van a Jóisten, itt vagyok én, és kettőnk között a kapocs az isteni szeretet, akkor ez egy harmonikus univerzumot fog teremteni az életetekben.

Egy másik fő mantra egy védőmantra. Néha mindannyian védelemre szorulunk, igaz? Amikor sorra kapjuk az élet nehézségeit, vagy személyes életünk problémái elhatalmasodnak, bármi legyen is az – akkor az isteni védelemre van szükségünk. Ez a második mantra így hangzik: óm namó bhagavaté vászudévája. ,,Hódolatomat ajánlom Vászudévának – Ez Krsna neve, a Jóisten mindent tudó aspektusa – tehát az Ő védelmének rendelem alá magam.” ,,Azt mondják, ez a legerősebb védőmantra. Nekem elhihetitek – kiállta a próbát, működik. Tehát ha bármikor szükségetek van rá, vagy bajba kerültök, vagy szeretnétek az isteni védelmet másokra is kiterjeszteni, elmondhatjátok ezt a fohászt.

Tehát akkor van nekünk egy mantránk a rendre: az óm; van egy mantránk a védelemre: óm namó bhagavaté vászudévája; van-e még szükség valami egyébre? Igen! Még egy különleges belső elégedettségre is szükségünk van, a lélek boldogságát kutatjuk – erre is van egy mantránk. Így hangzik: Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Ez pedig az isteni szeretet mantrája. Ez nem csupán a javunkra válik, és isteni perspektívával áld meg bennünket, hanem olyan, mint az isteni szeretet elsöprő győzelmének az ünnepe. Olyan ez, mint az Isteni Párral folytatott párbeszéd. Egyszer megemlítettem, hogy ez a mantra nagyon fontos az életben, s a tanítás végén odajött hozzám egy idős hölgy és ezt kérdezte: ,,Azt mondta, hogy ha ezt a mantrát zengjük életünk végén, akkor az örök élet áldása száll majd ránk – hogy is van ez pontosan?”

(folytatása következik)

[1] Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád: Könnyű utazás más bolygókra c. könyvének korábbi címe

 Leave a Reply