Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ravana-Sita

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
Srídhar Mahárádzs folytatja: „Egyszer, Srí Csaitanja Maháprabhu egy Rámánudzsa iskolájába tartozó első osztályú bhaktának volt a vendége, aki nagyon megdöbbent, amikor hallotta Szítá déví történetét, akit elrabolt Rávana.”
Valószínűleg többen ismeritek már a történetet. Rámacsandra egy isteni avatár, aki ezen a Föld bolygón, párjával Szítá dévível együtt jelenik meg. Ő egy isteni herceg, Szítá déví pedig szerető hitvese. S miért olyan népszerű az ő történetük, már ezer esztendeje? Mert volt egy válság a kapcsolatukban, melyet úgy hívnak, hogy elválasztás. Ez egy kényszerített szétválasztás volt, mert Szítá dévít elrabolták. Rávana, aki egy nagyon félelmetes ellenség, rabolta el Szítá dévít. 
„Akkortájt, a bhaktának sikerült némi étellel kínálni az Urat, azonban saját maga böjtöt tartott, egyfolytában siránkozott és panaszkodott. Maháprabhu megkérdezte, „Miért nem eszel semmit?” A bhakta így válaszolt, „Meg akarok halni. Hallottam, hogy szeretett Dzsánaki Anyámat, Szítá dévít elrabolta egy démon! Ha ezt kell hallanom – ha ennek kell a fülembe jutnia, akkor meg akarok halni; nem akarok tovább élni. Akkor Maháprabhu így vigasztalta őt: „Nem, nem, ne gondolkodj így. Szítá déví maga Laksmí déví. Ő csinmaja, a megszemélyesült tudatosság, testének egyetlen eleme sem anyagi. Szítá déví teste nem húsból és vérből áll, akkor hogyan mondhatnánk azt, hogy erőszakkal elhurcolták Őt, hisz Rávana képtelen volt megérinteni, még látni is képtelen volt. Szítá déví alakja olyan „anyagból” áll, melyet Rávana se nem láthat, se nem érinthet meg! Ez tény. Tehát, ne zavard össze az elmédet. Ez az igazság, tehát azt mondom, hogy vegyél a praszádamból. „Ezután a bhakta nagyon boldog volt és vett a praszádamból.”
Általában, mi emberek kétféle módon reagálunk válsághelyzetben. Ha feszült vagy, akkor az egyik megoldás, hogy túl sokat eszel; a másik reagálási mód pedig, hogy egyáltalán nem tudsz enni. Tehát, van egy tudatállapot szerinti érzelmi reakciód, mely egy nagyon egyszerű napi, testi funkcióban nyilvánul meg. Rossz híreket kapsz és nyugtalan érzések alakulnak ki benned. De itt jó hírt kap a bhaktánk, akit nagyon lesújtott Szítá déví elrablásának híre. „Ne aggódj! Az ellenség nem volt képes megérinteni, sőt még nem is láthatta”. Bár Rávana azt hitte, hogy látja Szítá dévít és hogy elrabolhatja, mert szerelmes volt Szítá szépségébe. Azonban, mi itt megértettük, hogy Rávana nem látta Szítá dévít, csak valamiféle visszatükröződést. De még a vissztükröződés is olyan elbűvölő volt! Csak képzeljétek el, mi lett volna, ha látja a valódi Szítá dévít. 
„Később Maháprabhu zarándokútja során tovább utazott délre és az egyik helyen azt tapasztalta, hogy az ottani bhakták a Kúrma-puránát olvassák. A szentírás említést tesz arról, hogy amikor Rávana eljött, hogy elrabolja Szítát, akkor Szítá a tűzbe lépve lelt oltalomra és Agni a tűz-isten, egy Szítá utánzatot adott Rávanának, és Rávana a ‘májá-Szítát’ vitte el magával. Aztán Rávana megölése és a győzelem elnyerése után, mielőtt Szítát elvitte volna Lankáról, Rámacsandra így szólt, „Szeplőtelenségének bizonysága végett Szítának be Kellett lépnie a lángoló tűzbe és ha keresztülmegy ezen a tűzpróbán, akkor elfogadom őt hitvesemként. De mivel egy teljes évig a démon-családjával élt, ezért nem bízhatok azonnal a szeplőtelenségében.”
Ugye tudjátok, hogy ha egy hölgy egy másik férfi ellenőrzése alatt áll, akkor az kockázatos. De soha nem szabad elfelejtenünk, hogy Szítá déví, sohasem állt más irányítása alatt. Rámacsandra, azonban azért, hogy az embereket és a társadalmat a dharmával kapcsolatban oktassa, kihirdette/deklarálta ezt a tesztet. „Majd nagyon sok bhakta sírni kezdett, de Rámacsandra utasítása szerint a tűz már elő volt készítve és Szítá dévínek bele kellett lépnie. Amikor a tűz kialudt, Szítá déví mosolyogva kisétált és a bhakták felkiáltottak, „Dzsaj! Szítá déví kí dzsaj!” Ez a Kúrma-puránában található és Maháprabhu megkérte a felolvasót, hogy „Kérlek, add Nekem azt az eredeti papírlapot és tegyél be helyette egy újonnan írt másolatot. Találkoztam egy bháhmanával, akit nagyon felzaklatott, az a gondolat, hogy Szítá dévít valóban elrabolta Rávana. Meg akarom mutatni neki, ennek a régi könyvnek a lapját, hogy meggyőzzem őt arról, hogy nem csak vigasztalni akartam, hanem ez meg van írva a sásztrában, hogy Rávana nem tudja megérinteni az igazi Szítá dévít, mert tudatosan megszemélyesült – egyáltalán nem számít, se hús, vér, csont vagy bármiféle hasonló dolgok. “
Ez bizonyítja azt, hogy Szítá déví és Rámacsandra nemcsak isteni személyiségek voltak a Föld bolygón, hanem képviselnek is valamit. Rámacsandra képviseli az emberi tudatosságot. Mivel férfiként, hercegként képviseli az egyik fő férfiúi jellemvonást, mégpedig az intellektust. Szítá déví mint személy pedig a női princípiumot/alapelvet testesíti meg, Ő a szív és az érzelmek. S láthatjátok, ha az értelem és az érzelem el vannak választva, az nagy tragédiához vezet. Attól mindkét fél szenved. Az értelem az érzelmi oldal hiányától szenved; az érzelmek pedig az imádandó férfi karakter hiánya miatt halnak meg. Tehát, ez az ősi isteni történet annyira szépen és annyira nyilvánvalóan mondja el azt, hogy egyesíteni kell a képességeinket. Emberként a homo sapiens fajhoz tartozunk – értelmes, gondolkodó lények. Néha felfedezed, máskor nem annyira egyértelmű az értelem jelenléte. Akárhogy is, ebbe a kategóriába tartozunk. S ennek a bizonyos intellektuális képességekkel rendelkező élőlénynek is van szíve. 
Tehát a példabeszédünk azt mondja nekünk, hogy amikor az értelem és a szív együtt járnak, összehangoltan működnek, akkor minden boldog. De, amikor az értelmünk el van választva a szívünktől, vagy amikor a szívünk el van választva az értelmünktől – az tragédia. Tehát, meg kell próbálnunk harmonizálni ezt a kétféle képességet – az értelmi és az érzelmi oldalt. Ezt a két képességet összehasonlíthatjuk, mint a filozófiát, értelmi oldalt és a vallást, mint érzelmi oldalt. Sríla Prabhupáda azt mondja, hogy „A filozófia vallás nélkül száraz és üres a vallás pedig filozófia nélkül pusztán szentimentalizmus.” Gondolkodjatok el ezen mélyen. Meg kell próbálnunk egyesíteni ezt a kétféle képességünket. Egyfelől szívesíteni kell az értelmünket, másrészt eszesíteni kell a szívünket. Meg kell próbálnunk e kétféle erő harmonikus egységének az elérését.
 
(folytatása következik)
 

 Leave a Reply