Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
очи в очи

(Szvámí Tírtha 2017. 01. 04-i szófiai reggeli tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Próbáljunk belépni a Legfelsőbbhöz fűződő kapcsolatok misztériumának különböző hangulataiba és szintjeibe. Azt is mondhatjuk, hogy ezek a hit különböző fokozatai és szintjei. Mi alapján mérhetjük a hitünket? Mit gondoltok?

Baladév: A motiváció szerint.

Jasódá: A tetteink alapján.

Szvámí Tírtha: Igen. Tehát először van egy motivációnk, majd cselekszünk, utána mi történik?

Szanátan: Változások lesznek.

Szvámí Tírtha: Így van, ezeknek a tetteknek lesznek eredményeik és végül megtapasztalhatjuk az érzelmek intenzitását. Amikor találkozunk a Legfelsőbbel, az nem egy hivatalos feladat vagy kötelesség, hanem egy érzelmi robbanás – Istenélmény.

Más korokban, más emberek, más módokon próbálták összemérni a hitüket. Például hajdanán, amikor a különböző hitű emberek egymással harcoltak és az egyik oldal állt nyerésre, azt mondták: „A mi Istenünk a hatalmasabb!”, de mi történik, ha legközelebb a másik fél nyer? Akkor az ő Istenük volt a hatalmasabb? Hát ennek nincs sok értelme! Azt is mondhatjuk, hogy egy győztes vallás van az egész világon, ha annak van a legtöbb gyakorlója – akkor az a legjobb.   Nagyon sokféle elképzelés van arról, hogy mi a jó és mi a legjobb. Azt hiszem, hogy az igaz vallás és az igaz hit nem számok függvénye!

Ha a számok alapján ítélnénk, akkor az illúzió győzne, hiszen neki van a legtöbb gyakorlója. Tehát ez nem a számok kérdése. Ez az érzelmek intenzitásának a kérdése.

Szerintem abban egyetérthetünk, hogy a Legfelsőbb különböző megközelítésén túl a legfőbb a szeretetteljes vonzódás.  Azt mondhatjuk, hogy a valódi, végső vallásos közeledés az a szeretetteljes kapcsolat – a bhakti – mely minden formaságtól független. Hiszen ez valami lényeges dolog – szeretetteljes kapcsolat Isten és ember között.

Mégis azt mondhatjuk, hogy a bhakti, a szeretet, egy nagyon általános fogalom. Milyen féle szeretet? Erre azt felelhetjük, hogy a Krsna-bhakti. Hiszen ennek a folyamatnak a célja – a korábbi kérdésre visszatérve, hogy mi alapján mérhetjük a hitünket – a préma, a rajongó Istenszeretet. Mi a lényege a mi bhakti folyamatunknak? Ez a Szépség és a Szeretet. Ismeritek a vallás definícióját – a Szépség és a Szeretet találkozása az ember szívében. Amikor Rádhá-Góvinda lakik a hívő szívében.

Ha erről a találkozásról beszélünk, amikor együtt van a Szépség és a Szeretet, szükségünk van arra, hogy kifejezhessük ezt, hogy megérthessük. Emiatt szükséges figyelnünk az emberi viszonyokra, mert azokból megérthetünk valamit az isteni kapcsolatokról.

Tudjátok, hogy alapvetően öt módon kapcsolódhatunk a Legfelsőbbhöz. Mi ez az ötféle rasza vagy kapcsolat?

Krsna-prijá: Semleges, szolgai, baráti, szülői és szeretői kapcsolat.

Szvámí Tírtha: Ó, tehát mindent tudunk ezekről! Álljunk meg itt? Tudjuk a felsorolást, ez elegendő nektek? Esetleg mélyedjünk bele a részletekbe? Talán a semleges viszony részleteiről beszélhetünk, de nem tudom, hogy a szeretői kapcsolat részleteibe bele tudunk-e merülni?

(folytatása következik)Leave a Reply