Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 25, Szófia)
A rossz szokásainkat győzzük le jó szokásokkal. Ez egy egyszerű gyakorlat, jobb elfoglaltságot biztosítasz a számukra.
Ha tehát szabályozni szeretnénk a testi funkciókat az nem azt jelenti, hogy meg kell állítanunk azokat. Az által, hogy felhagyunk velük még nem fognak megtisztulni. Ha azonban megteremtjük a kapcsolatot az érzékek, a testi funkciók és az isteni szféra között hírtelen megtörténik a tisztulás.
Például van szemünk. Ha szabályozni akarjuk, nem téphetjük ki csak azért, mert néha erre meg arra vándorol, és különböző dolgokat néz. Nem, szabályozzuk az által, hogy látásunkat Krsnára, Csaitanja Maháprabhura, Krsna szépségére irányítjuk. Ez a legjobb elfoglaltság a szem számára.
Van fületek is. Nem szükséges tehát bedugni a fülünket. A legjobb céllal kell azonban használnunk ezt az eszközt. Azt tanácsolom, hogy például ne a híreket hallgassátok a rádióban, mert ez nem a megfelelő használat. Mindenféle ostobaságot és szemetet próbálnak a fületekbe juttatni. Néha azonban én is meghallgatom a híreket. Kétévente bekapcsolom a rádiót. Aztán mindig rájövök, hogy még mindig ugyan azok a hírek: lebombázták, kirabolták, tönkrement, meghalt, stb. És még az idő is rossz. Minek használnánk a fülünket ilyen ostobaságok hallgatására? Sokkal jobb ha hallásunkat a bölcs tanítók jótanácsaira vagy Isten üzenetére fordítjuk. Ez a legjobb elfoglaltság a fül számára.
Vannak más nyílások is a fejünkön. Ott van például az orr. Általában különböző dolgokba ütjük. Jobb ha nem arra használjuk, hogy mindenbe beleavatkozunk, hanem inkább tegyük lelkivé szaglószervünket a Krsnának felajánlott füstölők és virágok szaglásával. Ne feledjétek, hogy a szent Kumárák – a négy nagyszerű gyermek szent – közvetlenül Visnu, Krsna imádatába nyertek bebocsájtást, mert megérezték a Visnu lótuszlábainak felajánlott tulaszí virágok illatát. A szaglás képessége nagyon erős dolog tehát. A szaglás és a szaglószerv majdnem közvetlen kapcsolatban áll az aggyal.
Épp ezért a bhakti folyamata nagyon jó az érzékek lefoglalására. Amikor belépsz a templomba, azonnal megérzed a füstölő isteni illatát. Ez egy tiszta légkört teremt a tudatunkban.
Az utolsó nyílás pedig a száj. A szájjal pedig két dolgot tehetsz, beszélhetsz és ehetsz. A legtöbb ember ostobaságokat beszél és eszik. Szabályozzuk a nyelvünket az által, hogy helyes dolgokat beszélünk és eszünk. Ha van egy autód, ami benzinnel megy, nem fogsz bele dízelt, vagy gázt tölteni, hanem csakis benzint mert az megfelelő a motor számára. Mi bonyolultabb egy autó, vagy az emberi test? Az emberi test egy „kicsit” bonyolultabb, mint egy autó, mégsem tudjuk melyik a megfelelő üzemanyag a számára. Néha nagyon rosszfajta üzemanyagot használunk. Aztán pedig csodálkozunk, hogy nem működik megfelelően. Inkább keressük meg az energia-bevitelnek azt a formáját, amely kedvezően, a helyes irányba viszi a testet. Ezért a jógiknak a vegetáriánus étkezés az ajánlott, mert a test számára ez a megfelelő üzemanyag.
A testi funkciók szabályozása végett tehát nem adjuk fel a látásunkat, hallásunkat, a beszéd képességét vagy az evés képességét, hanem megpróbáljuk lelkivé tenni ezeket. Halljunk Krsnáról, nézzük Őt, beszéljünk Róla, dicsőítsük, fogyasszuk az Ő praszádamját. Ezen isteni folyamatok által lelkivé tehetjük érzékeinket.


Leave a Reply