Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
reflection

Nem elég elméletileg kapcsolatban lenni Istennel. Igaz? Boldoggá tenne, ha valaki elméleti kapcsolatot szeretne veled? ‘Elméletileg nagyon boldog vagyok, hogy találkoztunk, de gyakorlatilag ki nem állhatlak.’ Nem, így nem működik, kétoldalú kapcsolatnak kell lennie a Legfelsőbbel. Az egyik az élő kapcsolat az Úrral. Az élő kapcsolat, amikor próbára tetted Őt; a még elevenebb kapcsolat, amikor Ő tesztelt téged. Mert ameddig elméletileg hisszük, hogy Isten a legfelsőbb, de nincs erről gyakorlati tapasztalatunk, nincs meg ez a látásmódunk, addig azok csak szavak, üres szavak. Az élő kapcsolat azt jelenti, hogy ’Ő az életem!’ Minden Krsnához tartozik, mondhatjuk, és Krsna mindenkié. Az egyik oldal tehát nem működik a másik nélkül. Ilyen az élő kapcsolat. A másik oldala pedig ennek a kapcsolatnak, a szeretetteljes kapcsolat. És mit nevezünk szeretetteljes kapcsolatnak? Most nem bocsátkozhatok részletekbe, de végső soron mondhatjuk, hogy mindent az isteni szeretet mozgat. Néha csak a buta emberi funkciót látod, azonban ha mindent visszavezetsz az eredetéhez, akkor látni fogod az isteni akarat működését.

Hol mutatkozik meg az idő, a hely és a körülmények a mi felépítésünkben? Az elménkben. Ezért azt mondják: „Annak, aki legyőzte az elmét, a legjobb barátjává válik; annak azonban, akinek ez nem sikerült, elméje a legnagyobb ellensége marad.”[1] Ez az! Ezért fegyelmeznünk kell ezt a tükörkép rendszert. Vannak, akik azt mondják, hogy az elme olyan, mint egy képernyő, és ha nem olyan, mint egy üres papír, akkor homályos lesz a kép. Ezért ha mindezek: idő, hely és körülmények tükröződnek az elménken, tiszta elmével kell rendelkeznünk. Akkor mindezek a tükröződések, nem csak az anyagin fognak tükröződni, hanem utalnak az eredetire. Mi az elme megtisztításának legjobb módja?

Válasz: A mahá-mantra zengése.

Tírtha Mahárádzs: Tényleg hiszel ebben, vagy ezek csak szavak?

Válasz: Csak szavak.

Tírtha Mahárádzs: Nagy kár. Működik neked a mantra? Próbáld meg komolyan venni, akkor működni fog. Ez tehát szeretetteljes és élő. Próbálkozz, próbálkozz, máskülönben Ő fog rajtunk próbálkozni! Mert legalább elméleti meggyőződéssel rendelkeznünk kell: ’Igen, a szent neveket zengve megtisztíthatom az elmémet, a létezésemet.’ És akkor valósággá válik. És ez az igazi pillanat. Valójában mi az életünk ezen a Föld bolygón? Az elválás szomorú története. Igaz? Néha találkozás, máskor elválás. Mert elváltunk szeretett Urunktól. Most egy hosszú-hosszú zarándokúton vagyunk, hogy megtaláljuk a hazavezető utat, vissza Istenhez. Ezért várunk ezekre a pillanatokra, hogy eljöjjenek – amikor van egy utalás, egy tükröződés, az eredeti egy villanása. Ezért meg kell próbálnunk legalább az elménket megtisztítani a mahá-mantra által: Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy ez a legfontosabb fohász ebben a sötét korszakban. Mert van a Legfelsőbb Úr, van az emberi lény, és van az eleven és szeretetteljes kapcsolat kettőjük között. Ez a három összetevője ennek az egész univerzumnak. Hol helyezkedsz el ebben a szerkezetben? Találd meg a helyed, néz szembe a realitásokkal és légy bátor hinni a lehetőségeidben. Próbáld meg irányítani ezt a visszatükröző képernyőt, tisztítsd meg amennyire lehetséges, hogy csak a legfontosabb dolgok maradjanak. Miért? Mert a következő vers azt mondja: „Aki legyőzte elméjét, az nemcsak nyugalomhoz jutott, de elérte már a Felsőlelket is. Az ilyen ember számára a boldogság vagy szenvedés, hideg vagy meleg, tisztelet vagy gyalázat mind egyforma.” [2]

Nos, én nem vagyok ezen a szinten. Számomra még mindig van némi különbség meleg és hideg között. De azt kívánom, hogy ez teljesüljön a számotokra. Mert ha megtisztítjuk a visszatükröző képernyőnket, akkor, ahogy mondják, megtaláljuk belső békénket.

 

[1] Bhagavad-gítá 6.6.

[2] Bhagavad-gítá 6.7.Leave a Reply