Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
father-and-daughter-silhouette-494x329

(Szvámí Tírtha 2016.01.04-ei szófiai esti tanításából)
 
(az előző hétfői tanítás folytatása)
 
Egyszer hallottam egy történetet egy férfiről, akinek volt egy halálközeli élménye. Ebben a nagyon különleges elmeállapotban átszelte az univerzumot, s végül találkozott Istennel. A Jóisten arra kérte őt, hogy készítsen egy listát a bűneiről és hibáiról, ezért elkezdte összegyűjteni az úgynevezett hivatalos hibáit. Tudjátok, ha kicsit is megvizsgáljuk magunkat, tudunk készteni egy ilyen listát, ezért hát ő is elkészítette a saját listáját. Amikor ezt átnyújtotta a Jóistennek, a Legfelsőbb nagyon elégedetlenné vált, s így szólt: „Ne ezt, ne ezt!  Ez nem túl komoly! Létezik egy dolog, melyet nem írtál rá a listádra: nem voltál szeretetteljes a lányoddal!” Ez volt az egyedüli igazi bűn, az egyetlen valódi hiba, melyet Ő hangsúlyozott, majd hozzátette: „Éppen ezért menj vissza! Térj vissza a Föld nevű bolygóra!”
Képzeljétek csak bele magatokat ebbe a helyzetbe: találkoztok a Legfelsőbbel, s fel kell tárni az ügyeteket. És tudjátok, a Jóistennel találkozni – azután már csupán egyetlen lépés választ el Benneteket a teljes tökéletességtől, hiszen Ő meginvitálhat: “Ó, kedves fiam, kedves lányom, olyan kedves, hogy eljöttél, ülj csak ide az Oldalamra!” Ám utána így szól: „Térj vissza!” Ez nagyon rossz érzés, még ha visszatértek is, már másik hangulatban. Az már nem ugyanaz az ember. Hibák hosszú listájával kezdtétek, most meg egyetlen feladattal tértek vissza – hogy kijavítsátok azt az egy valódi hibát. 
A mi folyamatunkban mi a bűn fogalma? Az energiák rossz felhasználása. A legáltalánosabb és legnemesebb magyarázat a bűnös cselekedetekre az, ha egy magasabb rendű energiát alacsonyabb célra, vagy alacsonyabb síkon alkalmazunk. A mi életünk nagyon megszentelt és nagyon magas energiával telített. A mi pránánk, a mi életenergiánk szent, tehát nem szabadna jelentéktelen törekvésekre pazarolnunk. A legjobb célra kell felhasználnunk. Ne használjátok, ne fecséreljétek el a becses életeteket ostoba cselekedetekre! 
Ezért Krsna így szól: „Abban az esetben, ha bajban vagytok, ha negatív következmények történnek életetek során, ha minden kötelezettségeteket feladjátok a Legfelsőbb szolgálatáért, megoltalmazlak benneteket!” S kérlek, ne feledjétek: néha azt gondoljuk, hogy a következmények később történnek, de lehet, hogy már az is egy következmény, amit észlelünk. Kérlek benneteket, kicsit kínozzátok magatokat a bűntudat érzésével, ám ne essetek túlzásokba! Ne a hibáitokra koncentráljatok, hanem a megoldásra! El kell döntenünk, hogy a probléma vagy a megoldás részeként tudjuk magunkat értelmezni. Rúpa gószvámí azt mondta, hogy Krsna bármilyen bajtól meg tud minket óvni, tehát ha jövünk, és az isteni védelem oltalmába helyezzük magunkat, akkor biztonságban leszünk.
Ez tehát az anyagi nyugtalanságtól való megszabadulás. Az anyagi aggodalom néhány múltbéli téves cselekedet következménye, s az anyagi siker pedig valamiféle pozitív elkötelezettség eredménye – ezt hívják jó karmának, a szenvedés pedig a rossz karma. Melyiket szeretnétek tehát? Rossz avagy jó karmát?
Jasódá: Semmilyen karmát.
Szvámí Tírtha: Okos válasz, hiszen a karma köteléket jelent. Akár jó vagy rossz – az egy kötelék. S még azok is, akiknek jó a karmája, úgyszólván fújhatják, ha nem jól használják fel a jó lehetőséget. Így hát transzcendenssé és lelkivé kell válnunk a karmikus tettek és visszhatások síkján! Ugorjatok! A rossz szokásokból, a rossz gyakorlatból lépjetek át a jó gyakorlatokba! 
 
(folytatása következik)

 

 Leave a Reply