Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_4630

(Szvámí Tírta 2015. augusztus 20-i ludastói esti tanításából)
 
Kérdés: Ha valaki még nem kapott avatást, mi a helyzet a mantrázással? Hogyan mantrázzon, illetve mantrázzon-e egyáltalán vagy sem?
Szvámí Tírtha: Ez egy nagyon komoly téma. Miért? Mert a Szent Név az emberiség közös öröksége. Ez a juga-dharma vagyis ez a kor javasolt önmegvalósítási módszere. Mondhatjuk azt, hogy bárki is ki van zárva a felszabadulásból vagy a lelkiség lehetőségéből? 
Dzsíva gószvámí mégis elmagyarázza, hogy a juga kezdetekor a rsik, a munik előre látták ennek a kornak a nehézségeit, és a biztonság, a valódi és a megfelelő előrehaladás érdekében bizonyos intézményeket hoztak létre. Mindannyian tudjuk, hogy nincsenek szigorú és kötött szabályok a Szent Nevek zengésére vonatkozólag, ám ezek az intézmények hozzájárulnak a gyakorlat rossz befolyásoktól vagy korrupciótól történő megóvásához; és segíti is a gyakorlókat abban, hogy sikeresebbek legyenek az előrehaladásban. Az egyik ilyen intézmény a guru elv. S a mantrázásra adott áldás is ehhez az elvhez kapcsolódik. 
Tehát egyfajta értelemben azt mondhatjuk, hogy a Szent Név mindenki számára szabadon hozzáférhető; ugyanakkor tudnunk kell, hogy ha megkapjuk egy tiszta bhakta áldását, akkor az nagyon hatásos lesz. De mindig figyelembe kell vennünk a magasabb elvet: melyik a fontosabb – a mantrázás vagy bizonyos óvintézkedések betartása? 
Manydzsari: A mantrázás.
Szvámí Tírtha: Ez sokkal fontosabb! Egy dolog szükségeltetik – őszinte szív. Ha megvan ez az alapvető őszinteség, akkor folytathatod a lelki gyakorlataidat. De nagyon sokféle módja létezik a mantrázásnak. Ahogy előző nap kipróbáltuk – közösen, sorban ülve, másokkal együtt a nagy dzsapán mantrázunk. Vagy dzsapa-sétát teszel az erdőben. Vagy másokkal együtt énekelsz – ez is egyfajta mantrázás. Remélhetőleg a Szent Név elősegíti a fejlődést, hogy megértésre, magasabb és mélyebb megvalósításra jussunk. 
De úgy gondolom, hogy e bonyolult magyarázat alapján nem volt világos, hogy mi is a válaszom. A véleményem az, hogy: folytasd a mantrázást, mert az segíteni fogja a tisztánlátást, és hogy bebocsátást nyerjünk ezekbe a mélyebb megvalósításokba. Az őszinte emberek nem hibázhatnak. 

 Leave a Reply