Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. Május 25.)
Az emberi test biológiai felépítése, úgy is mondhatjuk, hogy a biológiai ego, anyagi elemekből áll, különböző elemek, anyagok alkotják, amik végül létrehozzák a testet. Biológiai szinten különböző hatások léteznek, mint például az ösztönök, vagy az érzékelés. Ezek a hatások a természetben is megtalálhatóak. Az állatok például a biológiai ösztönök hatása és a természet törvényei alatt állnak. Az állatok készek ölni, hogyha éhesek. Az emberek azonban rosszabbak az állatoknál. Mert az emberek akkor is készek ölni ha nem éhesek. Az embereknek tehát megvan a lehetőségük a természeti törvények áthágására.
A biológiai ego, az ember biológiai felépítése mögött, ott áll – mondhatjuk  így – az egyen kulturális egoja. A kulturális ego különböző hatásokból áll, a tudásod, tanulmányaid, szokásaid amiket a családodtól örököltél és így tovább. Ez pedig nagyon sokszínű lehet, ahány ember annyi lehetőség. A kulturális egonak két szintje van. Az egyik az igazi kulturális ego, ami áthatja az egész testet, mint például a tudatosság, ami mindenhol jelen van. A másik pedig az intellektuális ego, ami leginkább az agyban összpontosul. A különbség pedig látható a tudatosság és az intellektuális szint között. A különbség abban rejlik, hogy ha levágod a fejet az intellektuális egonak vége. De ha levágod a kezed a kulturális ego nem szűnik meg. Mert az intellektuális ego koncentrált, a kulturális ego azonban áthat mindent. Persze vannak saját benyomásaink, érzéseink, emlékeink és sok más dolog, amik keverednek a kulturális egoval.
Az ego következő szintje a spirituális ego, ami valódi, és nem változik. Létezésünk minden más szintje időről időre változik. De a lelki önazonosítás nem. Ha tehát tényleg megértjük a valódi egot, az igazi önazonosítást, ha felélesztjük az eredeti tudatosságunkat, akkor nagyon közel kerülhetünk életünk céljához.
Ez a téma, az ember felépítése, nagyon fontos, mert helyesen kell azonosítanunk önmagunkat. Nem csak a biológiai szinten, mert minden állat is azt csinálja. Ha ugyanazt csináljuk, akkor mi is állatok vagyunk, csak két lábon. Az embernek ennél többet kell tennie, többet kell elérnie. Az emberi élet magasabb szintű tettekre való. Ez pedig azt jelenti, hogy lelkivé tesszük a testet, a tudatunkat. Végül pedig elérkezünk saját személyünk azonosításához.
Ha egy mondatban akarjuk összefoglalni: a hamis ego rossz, a valós ego jó. Leegyszerűsítve. Ebből a hamis felfogásból el kell jutnunk az eredetihez. Ez az önmegvalósítás célja: a testtől eljutni a lelki szintre, az anyagtól a lélekhez, saját magunktól Istenhez. Az változás folyamata lehet rövid, vagy hosszú. Azonban ha igazán intelligensek vagyunk, amennyire lehet lerövidítjük, meggyorsítjuk az utat.
Miért? Mert mindeközben van egy kis probléma, amit úgy hívnak: szenvedés. Ha intelligens vagy tehát, nem akarsz szenvedni.
Próbáld meg magad a végső, legfelsőbb lelki szinttel azonosítani, akkor látni fogod, hogy a dolgok is a magasabb szinten döntetnek el. Ha erős és egészséges vagy lélekben, akkor a létezés minden alacsonyabb szintje – mint a kulturális, intellektuális vagy biológiai ego – is harmóniában lesz. Van tehát egy általános/mindenre kiterjedő és tökéletes gyógyír/gyógymód minden betegségre. Haré Krsna.


Leave a Reply