Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
,

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Tudnunk kell beazonosítani, hogy ki kicsoda! Ardzsuna a következőképpen kérdezte Krsnát: „Hogyan lehet felismerni egy lelki személyiséget?” Krsna így felelt: „Aki érzékszerveit megzabolázza, és tudatát Rám szögezi, azt rendíthetetlen értelműnek ismerik”.[1]

Emberként legfőképp az értelmünk határoz meg bennünket, az értelmünk pedig a tudatosságunk tükre! A tudat magasabb az értelemnél, az értelem pedig az elménél. Az elme magasabb az érzékeknél és az érzékek magasabbak, mint az érzékek tárgyai. Tehát ezek így épülnek egymásra – először vannak az érzékek tárgyai, majd végül eljutunk a tudatos szintre. Életünk valamennyi különböző szintjét a gondolatokat, az érzékeket, az elmét, az értelmet – meg kell tisztítanunk azért, hogy elérjük ezt a rendíthetetlen tudatállapotot!

Ez a beszélgetés a Legfelsőbb Úr és barátja, tanítványa, örök társa (parisad) között hangzott el. Ezt a tanítványt Ardzsunának hívták és mi e név a jelentése? ‘Fehér’. S ki beszél hozzá? Krsna. Mit jelent Krsna neve? ‘Fekete’. Tehát ez a fekete és a fehér közötti eszmecsere. A fehér, Ardzsuna az örök ember – ő képvisel bennünket, tele kétségekkel, kérdésekkel. Készen áll tanítványként alárendelni önmagát, éppúgy, mint ahogy mi is. Bennünket is ugyanezek a kérdések foglalkoztatnak: „Melyik a legjobb módszer? Hogyan tehetem tökéletessé az életem? Ezelőtt nyomorúságban éltem, szeretnék oltalomba kerülni és a sötétségből megtalálni az utamat a fénybe.” S mivel ez egy nyílt beszélgetés, Ardzsuna könnyedén feltárja valamennyi kételyét, kérdését, néha pedig még ellent is mond Istennek és így szól: „Amit itt említesz az lehetetlen!  Könnyebb megállítani a szelet, mint szabályozni az elmét.” Tehát ő a mi érdekünkben is teszi fel a kérdéseket, mert tisztában van azzal, hogy milyen nehéz is összpontosítani és mindezeket megzabolázni. Ardzsuna nagyon jól tudja, hogy rendkívül nehéz elérni a sthita pragját vagyis a rendíthetetlen tudatállapotot! Krsna teljesen megérti ezeket a korlátainkat és további tanácsokat ad.

Az elme szabályozásának léteznek gyakorlati és természetes módszerei. A gyakorlatiak olyanok, mint amikor megpróbáljuk összpontosítani a figyelmünket, megpróbáljuk betartani az elmekontrollra vonatkozó bizonyos szabályokat, előírásokat. Mit gondoltok, működik ez? Valamennyire igen, de rendkívül nehéz, ezzel egyetértek! Mivel, ha mindent ki kell zárnunk, ami felesleges, akkor az egy meglehetősen hosszú lista lesz és igen bonyolult dolog. Hajdanán a jógik megpróbálták ezt gyakorolni – elrejtőzve egyedül a dzsungel mélyén, meditálva néhány száz, ezer évig! De napjainkban ez rendkívül nehéz! Például, a múlt héten megpróbáltunk valami hasonlót. Felmentünk a Rila-hegységbe három napra, melyet alig éltem túl! Akkor megértettem, hogy én képtelen vagyok évezredekig ott meditálni! Tehát ez a fajta gyakorlati vagy aszketikus tökéletesség manapság szinte lehetetlen! Mi haszna a külsődleges önkontrollnak, ha az elmétek az okostelefon lefedettségére vágyik? Tehát ne csapjátok be saját magatokat! A gyakorlataink tökéletes betartása ebben a korban közel lehetetlen! Az elme fegyelmezésének mechanikus módszerei gyakorlatilag hiábavalóak, az elme erősebbnek bizonyul!

De ha van egy természetes módszer az elme szabályozására, akkor az könnyedén megy! A természetes dolgok mindig könnyűek! A víz mindig lefelé folyik! Ez természetes, könnyen megy, igaz? Lefelé menni az könnyű! A természetes dolgok, mindig könnyen mennek! De az elme természetes szabályozása az olyasvalami, ami nehéz! A víz a végcélja felé tart. Hasonló módon a gondolatainknak is a megfelelő cél felé kell tartaniuk! / S ha képesek vagyunk úgy gondolni a Jóistenre, mint a mindenkit vonzóra, akkor természetesen valamennyi gondolatunkat Ő fogja lefoglalni. Ez az elme szabályozásának természetes módszere. Ha elég erősek vagytok, akkor legyőzhetitek a természet elemeit. Például megállíthatjátok az időt – ami igencsak nem könnyű! De, ha szeretetteljes érzéssel fordulunk a Legfelsőbb felé, akkor könnyebb Ráirányítanunk a gondolatainkat, tudatunkat és ez a módja annak, hogy közelebb kerüljünk a tökéletes szinthez, elnyerjük a rendíthetetlen tudatállapotot!

(folytatása következik)

[1] Bhagavad-gítá 2.61.Leave a Reply