Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
dantavakra

(Szvámí Tírtha 2017. 01. 05-i szófiai esti tanításából)
 
(az előző hétfői tanítás folytatása)
 
De volt egy másik oka is Krisna alászállásának. „Dzsajt és Vidzsajt az az átok sújtotta, hogy háromszor démonként kellett megszületniük. Most, harmadszorra, mint Sisupál és Dantavakra születtek meg. Krsnának el kellett jönnie, hogy felszabadítsa őket.”[1]
Emlékeztek a négy kumára történetére, melyről már korábban volt szó – akiket valamiért nem engedtek be Vaikunthára. A kapuőrök azt mondták nekik: „Itt nem léphettek be!” Ez egy elég ellenséges hozzáállás volt – megakadályozni ezeknek a szent személyeknek a belépését az isteni birodalomba; ezért ennek a két kapuőrnek az anyagi világban kellett megszületni. Az Úr Visnu tett nekik egy ajánlatot: választhattak – jöhettek bhaktákként és jöhettek démonként is. Ha úgy döntenek, hogy bhaktákként születnek, hétszer kell megszületniük, ha pedig a démoni születés mellett döntenek – akkor csak háromszor.
Csak próbáljátok beleképzelni magatokat ebbe a helyzetbe. Hibát követtek el Vaikunthán, aztán az átkok felforgatják az életeteket. Majd a Jóisten közbelép és tesz egy ajánlatot: „Nem tudom semmissé tenni az átkot, amit kaptatok, de adok választási lehetőséget. Lehettek az odaadó híveim hét életen keresztül az anyagi világban, vagy lehettek az ellenségeim is, mint nagyon kedves és kiváló démonok – ez esetben csak háromszor kell megszületnetek. Rajtatok áll. Hogy döntetek?” Most én kérdezlek benneteket! Képzeljétek el, ahogy Vaikuntha bejáratánál álltok és azon gondolkodtok hogyan döntsetek: ‘Melyik jobb? Mit tegyek most?’
Dzsaj és Vidzsaj döntése nagyon körültekintő volt. Azt mondták: „Rendben, akkor inkább háromszor démonként születünk meg, mert az a rövidebb. Sokkal gyorsabban vethetünk véget az átoknak, ha anyagi testet öltünk és még ott lent is találkozhatunk Veled.” Ezért háromszor el kellett jönniük újra meg újra az Úr Visnu líláiba valamilyen negatív szereplőként, mint démonok. Utolsó alkalommal, mint Sisupál és Dantavakra jöttek el, Krisna felszabadította őket és ezzel eleget tettek a három születésnek, amit vállaltak.
Látjátok ezek nagyon finom dolgok, mert itt még a démonok is csak valamilyen szerepet játszanak. Az ellenség szerepét kell eljátszaniuk. És néha nagyon nehéz engedelmes szolgának lenni, de még nagyobb kihívás ellenséges szolgaként élni.
De amint megkötötték az egyességet, Krisna eljött, hogy őket is felszabadítsa. És itt megint láthatjuk, ez nem egy általános juga-dharma. Ez kifejezetten a bhakták számára van, egyes lelkek megmentésére, a karmikus körforgásukból való felszabadításukra.
(folytatása következik)


Leave a Reply