Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
v-more

 

Eddig az alapvető anyagi tulajdonságokról beszélgettünk, mint tudatlanság, szenvedély és jóság. A bhaktihoz is három dologra van szükségünk. Mi ezt a három elem a bhakti-jóga emelkedett szintjén? Elmondom nektek, mert lehet, hogy ez még ennél az óm tat szat-nál is bonyolultabb. Ezek pedig a préma, a bháva és a mahábháva. Rendben, lehet, hogy ez már a posztgraduális szint. Ha a középszintről beszélünk, akkor csaitanja acsintja préma – ez a következő három. Az általános iskola tehát: tamasz, radzsasz, szattva. Középiskola: óm tat szat. Főiskola: csaitanja acsintja préma. És a posztgraduális képzés a: préma bháva mahábháva.

Elnézést a sok furcsa kifejezésért, de azt hiszem értitek, hogy a lelki fejlődésnek sok szintje van, sokfajta szint amiként a vallás gyakorolható. Mint a matematika: egyszer egy az egy – igaz?, ez egy egyszerű alap szint. Mégis a gyerekek számára sok időbe telik, amíg megjegyzik ezt a táblát. Az egyetemi vagy tudományos professzorok szintén beszélgetnek a matematikáról – kicsit más szinten.

Ugyan így a vallás, vagy az Istenszeretet szintén egy tudomány, van az alapfok, mint például a három guna, melyek hatással vannak ránk – a sötétség, energia és fény – és vannak magasabb fokai is ennek a tudománynak. A fejlődés azt jelenti, hogy egyre magasabb szintre jutsz. A kép egyre kidolgozottabbá, egyre pontosabbá válik – olyannyira, hogy ha szépen követed ezt a folyamatot a végén a dolgok ismét egyszerűvé válnak. Az elején minden olyan egyszerű: zeng a Haré Krsnát és térj haza, vissza Istenhez. A középső szinten kezd egy kicsit bonyolultabbá válni. A végén azonban megint nagyon egyszerűvé válik.

Ha szerencsések vagyunk tehát, akkor az elejétől a végére ugorhatunk. De ha nem vagytok ennyire szerencsések, akkor megragadtok a közepén – mindent túlkomplikálva. Megpróbáljátok megtalálni az igazságot – könyvekben, filozófiákban, stb. – ez azonban olyan, mintha esőt szeretnétek, és a naptárnak mutattok be imádatot. Nem fog esni! A képzetlen különböző módszerekkel próbálja megváltoztatni az időjárást. Vannak azonban olyanok, akiknek megvan az erejük, hogy megváltoztassák azt.

Egyszer egy mester a tanítványával utazott a tenger mellett. A mester így szólt: „Milyen csodálatos a tenger, de milyen jó lenne egy vihart látni a tengeren!” „Gurudév, ahogy szeretnéd!” a következő reggelen nagy vihar kerekedett a tengeren. Aztán a mester így szólt: „Igen, nagyon szép ez a vihar, de jó lenne úszni a tengerben, szóval egy kis nyugalmas jó idő jól jönne.” „Ahogy szeretnéd Gurudév!” A következő reggelen csodálatos, csendes idő érkezett. Ha valaki tehát tényleg átadta magát, különleges energiákra tesz szert. Szeretnétek ezeket a különleges energiákat?

Valaki: Nem.

Jamuná: Igen. Ilyen kérésekkel a gurutól – igen.

Tírtha Mahárádzs: Általában ilyen válaszok jönnek – „igen” és „nem”. Ízlésetek szerint, ahogy szeretnétek. Ha szeretnéd, elérheted; ha valami magasztosabbat szeretnél, azt is elérheted. De az igaz, hogy egy meghódolt lélek nem várt tulajdonságokra tesz szert. És nem szükséges csodákat tennünk, ha átadjuk magunkat mesterünk vagy Isten szolgálatának. De a központi érdek szolgálatával, saját érdekünket is szolgáljuk.

Miután tehát tanulmányoztuk az anyagi világ természetét, az energiákat, miután tanulmányoztuk a vallás alap gyakorlatait, elérkezhetünk néhány magasabb gyakorlathoz – csaitanja, acsintja, préma. Ezen szavak jelentése a következő: csaitanja azt jelenti élet, acsintja azt, hogy felfoghatatlan, préma pedig szeretet. Hogyan rakjuk tehát össze ezt a három szót? Úgy, hogy az élet egy kifürkészhetetlen misztérium? Vagy – az életből, rejtett módon eljuthatsz az extázishoz? Vagy – az élet felfoghatatlan és a szeretet a válasz. Oly sok magyarázata van ennek a három egyszerű szónak. Csaitanja – élet! Életünket Krsnának kell szentelnünk. Ez felfoghatatlan hatással lesz létezésetekre. Ha megtanuljuk, hogyan adjunk, az azt jelenti, hogy felnőttünk. Acsintja – kifürkészhetetlen módon működik. Legtöbben nem tudjuk, hogyan működik a mosópor. Igaz? De beleteszed a vízbe, kimosod, és tiszta lesz. Ugyan így, azt sem tudjuk, hogy pontosan hogyan működik az élet, hogyan működik az odaadó szolgálat, de nagyon hatásos. És ezen tisztulási folyamat által eljuthatunk az Istenszeretethez, a prémához.

Persze ha a tudományt szeretnéd tanulmányozni, akkor ezeknek a szavaknak is más jelentésük lesz. Mert csaitanja akkor azt jelenti tudatosság, acsintja azt, hogy filozófia, a préma pedig azonosítja a célt. A tudatosság hihetetlen célja tehát a szeretet. Vagy a számunkra egyszerűen azt jelenti Csaitanja Maháprabhu, az Arany Avatár. Az Ő filozófiája acsintja volt, ajándéka pedig az Istenszeretet. Csaitanja Maháprabhu nagyon közel áll az emberi lényekhez.

És aztán, amikor mélyen és átfogóan megértettük ezeket a szinteket, akkor léphetünk a következőre – préma, bháva, mahábháva.Leave a Reply