Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Meg kell találnunk azt a platformot ahol mind egyet értünk. Azt a síkot, ahol egyek lehetünk. Ebben a világban a nevek és formák elválasztanak. Ezért ez az egység kulcsa is – a név és a forma. Tehát ha egyesülünk a Szent Névben és egyek vagyunk az Isteni Forma előtt, akkor nagyon szerencsések vagyunk.

Ünnepségek alkalmával az emberek elveszítik a kontrollt és azt gondolják, hogy az a boldogság. Éljünk állandó ünneplésben. Ha lelki gyakorlatainkat végezzük, elveszíthetjük minden kontrollunkat, mégis a lelkiség ápolásának és a lelki elégedettségnek sokkal magasabb szintjére kell kerülnünk, mint amit általában mások csinálnak. Mert ha megfigyeled valaki boldogságát, megérted magát a személyt. A gunák, az anyagi természet befolyása szerint boldogságunk eltérő. Azt, hogy mi a boldogság egy alacsonyabb szinten, gyakorlatilag lehetetlen megérteni egy magasabb szintről. És fordítva is igaz. Ha valaki nagyon egyszerű megértéssel rendelkezik az életről, számára gyakorlatilag észbontó hogy emberek összegyűlnek és Isten neveit zengik, és ebből lelki boldogságot merítenek – ez lehetetlen! Mégis ennek kell lennie annak a platformnak ahol világnézetre, vallási hovatartozásra, nemre, vagy bármi másra való tekintet nélkül egyesülünk. Mert ha Istent a nevén szólítjuk, a nevén meditálunk és a neve által imádjuk – ez az általános és egyben a legjobb gyakorlat.

Krsna meghívása visszhangzik. Még az anyagi világ is a hangvibráció által teremtetett. Az eredet tehát a hang; a visszavezető út is a hang. Mi a Srímad Bhágavatam első mantrája? Úgy is mondhatjuk, hogy ez a megszólítás: óm namó bhagavaté vászudévája. Az első hang tehát az óm. Az első slóka pedig a szatjam param dhímahi – „Meditáljunk a szatjam param-on, az abszolút igazságon.” És mi a Srímad Bhágavatam utolsó verse? Az utolsó vers az Úr szent nevét dicsőíti: hogy a kali-juga tele van hibákkal, de a szent név képes minden hibát megszűntetni. Mondhatjuk tehát, hogy ez a tizennyolcezer vers a belső kommunikációról szól. Meghívás: gyere, csatlakozz az abszolút igazságon való meditációnkhoz. És a végső tanács: zengd a szent neveket!

 Leave a Reply