Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
shelter

Kezdjük először is az ásram eszményével– mi is az ásram funkciója? Belülről már ismerjük az ásramot – a nehézségeket, a hiányosságokat, ám nézzük meg az embereket, milyen érzésekkel lépnek be egy ásramba. Hiszen tudjuk, mennyire nehéz fenntartani, mégis, amikor az emberek belépnek, így vélekednek: Ah, ez a béke szigete! Egy mennyei világ! Az emberek érzik az oltalmat – és valójában ez az ásram fő jelentése – oltalmat nyújtani. Néha a tanítványok templomnak hívják az ásramot, ám az érzés az oltalomé. A templomnak és az ásramnak más-más funkciója van.

Egyszeriben Gurudév elmagyarázta az ásram funkcióinak három szintjét. A legáltalánosabb funkció az, hogy a legszélesebb kör számára információval szolgáljon arról, hogyan lehet az életünket jobbá tenni, közelebb kerülve a szattvikus életvitelhez. Néha ezek a funkciók nem az ásramban teljesülnek, hiszen a főzőtanfolyam külső helyszínen van, itt pedig a jóga és a bhadzsanok kapnak helyet – olyan ez, mint egy hálózat, azért van, hogy elérje az embereket. Ez tehát a legáltalánosabban szólítja meg az embereket, mindenkit meghívunk, aki szeretné az életminőségét fejleszteni azáltal, hogy közelebb kerül a szattvikus síkhoz – információt adunk, és kapcsolódási lehetőséget kínálunk.

A második egy sokkal zártabb kör számára arra szolgál, hogy a dharmáról, az igazságról és a tanításokról tanítson. Ezért kell tartanunk leckéket, programokat, találkozókat, képzéseket. Ha valaki a hitünkről szeretne hallani, akkor itt van rá módja. Érezhetitek, hogy ez már kicsit kevesebb embert érint, mert igazán mélyen kevesebb ember érdeklődik.

A harmadik funkció az, hogy igazi oltalmat biztosítson a csatlakozni vágyók számára. Akár egy otthon.

Ez hát az ásram három szintje, és a legtöbbet azoktól várják el, akik ott vannak. Hiszen nekünk kell elvégezni a munkát. Természetesen mások is segíthetnek, de mi próbáljuk meg szolgálni az embereket. Ezért belül gyűjtünk energiát, amit aztán majd kívül oszthatunk szét. Ez tehát az ásram területének a struktúrája – általánosságban eléri az embereket, tudást kínál és oltalmat nyújt.

A mi mottónk: „lassan de töretlenül”. Nem hívunk meg túl sok embert, hogy csatlakozzon a misszióhoz, ám a már csatlakozottak számára egy olyan állandó helyet szeretnénk biztosítani, ahol megtalálják a jövőjüket a tanítványok közösségében.

Hallottam egyszer egy megjegyzést és most érdekelne a véleményetek ezzel kapcsolatban. Egyszer egy templomvezető így szólt: annyira erősek vagyunk, hogy egy éven belül a hozzánk csatlakozott emberek 70%-a elmegy.

Kommentár: Ez olyasmi, mint a vezetés esetében – ha túl sok ember megy el egyszerre, az azt jelenti, hogy valami nem stimmel a vezetéssel.

Tírtha Mahárádzs: Tehát, ebből láthatjátok, hogy néha hajlunk rá, hogy a hibáinkat vívmányként tüntessük fel. Ha a hozzád jött emberek 70%-a egy éven belül elmegy, azt gondolhatod magadban: Én meg mit művelek? Ezért nem hívunk meg százakat, csupán néhány embert – de azt akarjuk, hogy ők maradjanak. Mert ez egy élethosszig tartó elköteleződés – az én mottóm: amikor valaki meglátogatja az ásramot vagy templomot, mindig a szívében fogja őrizni. Egy olyan békés, emelkedett, spirituális élmény, amely mindig a szívükben kell, hogy maradjon. Ez nemcsak az ásramban élők feladata, hanem általános feladat. Bárkivel is kerültök kapcsolatba, kérlek Benneteket, hogy legyetek olyan kedves emberek, mint a  vaisnavák, akiket mindenki nagyra becsül. Ez az én elvárásom a tanítványok felé.

Az ásram nagyon fontos központja a szolgálatnak és az odafigyelésnek. Tudjátok, hogy Pécsett 1992 óta folyamatosan működik az ásram. Volt egyetlen fél év, amikor nem volt ásramunk – az rémes volt. Persze az imádat folyamatos volt, de mindenki érezte az űrt. Az imádat csak-csak folyt valahogy, de a középpont, a csatlakozási pont csak hiányzott. Az összes szolgálat félig-meddig sikeredett. Azóta mindenki nagyon keményen dolgozik a pécsi ásramért, soha többé nem szeretnék feladni. Hosszú távon gondolkozunk, hosszú időtartamban. Nem pedig pillanatnyi sikert szeretnénk elérni, utána meg semmit. Tehát a lényeg: az állandó, töretlen szolgálat. Ezért mi fenn akarjuk tartani a helyet, és szolgálni Mahaprabhut. Hiszen mi is az ásram valójában? A mi középpontunk, hitünk, társulásunk, szolgálatunk középpontja. Ha van középpont, képesek vagyunk strukturáltan működni. Ha nincs középpontunk, minden csakúgy parttalanná válik. Ezért kérlek Mindannyiotokat: Kérlek, segítsetek szépen szolgálni ezt az ásramot!

 Leave a Reply