Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
10258009_654759724592088_5997618411020645721_n

(Szvámí Tírtha 2015.09.07-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Lílávatár kérdése: Említetted, hogy a kívül járható út az, hogy társuljunk a szentekkel, a belső út pedig a mantrázás. Tudnál némi útmutatást és tanácsot adni a mantrázásra vonatkozólag?

Szvámí Tírtha: Dzsapázz többet. Szükséged van ennél több tanácsra?

Szóval, ha elfogadjuk azt, hogy a Szent Név nem különbözik Krsnától, akkor azt gondolom, hogy nagyobb figyelmet és több odaadást tudunk szentelni ennek a folyamatnak. Nem könnyű kapcsolatba kerülni a fenséges Legfelsőbb Úrral. Ezért nem zengjük az óm namó nárájanája mantrát, mert Nárájanával társulni igen nagy kihívás. De mi valami mást mantrázunk: Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré/ Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré, mert a jóbarátoddal társulni nagyon könnyű. Nagyon könnyű dicsőíteni Srímatí Rádhárání és Krsna találkozását. Amikor ezt dicsőítitek, akkor nem a félelemtől remegtek meg, hanem az extázistól. Mivel, ha a Legfelsőbb Urat dicsőítitek valamennyi fenségével együtt, akkor kicsit remegni fogtok. Viszont, ha valamiképpen szolgálni tudjátok a tehénpásztor barátotok és az Ő szerettének az isteni egységét, akkor az a remegés az extázis miatt van.

Már sokszor hallottuk azt, hogy ez a mantra olyan, mint egy kérdés és egy felelet rá: Haré Krsna – ‘Ki vagy Te?’ Haré Krsna – ‘Te vagy az?’ Haré Ráma – ‘Én vagyok itt.’ Haré Ráma – ‘Olyan jó, hogy itt vagy!’ stb, stb. Ez nem csupán egy ismétlődő szófüzér, hanem a maha-mantra egy mély kommunikációnak az eszköze és az imádatnak is a tárgya. S a boldogság forrása is, mind az Ő, mind a mi számunkra. Azt mondják, hogy: „Ha valaki csak egyszer is kiejti a Szent Nevet, az bhaktának tekintendő”. De ez nem csak egy hangzó formula, hanem az abszolút valóság megérintése. S nincsenek szigorú és azonnal ható szabályok a mantrázásra vonatkozólag. Azonban meg kell próbálnunk minden ajánlást betartani a lelki gyakorlataink sikerének érdekében. Ha nagyobb odaadással, önátadással tudunk mantrázni, akkor az a legjobb fajta mantrázás. S ide tartoznak az összes többi misztikus gyakorlatok is. Egy bhaktának nincs szüksége extra meditációs gyakorlatokra a test tökéletes kontrollálása érdekében, vagy a megvilágosodáshoz, mint a jógiknak; vagy 12 évnyi tökéletes brahmacsarjára, mert a mantrázással mindennek eleget teszünk.

Tehát ez egy nagyszerű tudomány, de ízlés kérdése. Ha már kaptál ízt, ha csak egy kis kóstolót kaptál a mantrázás ízéből, akkor már nagyon szépen tudod végezni. Ha nem kaptunk ízt, akkor egyszerűen önfegyelemből kell végeznünk. Majd a szattvikus szinten történő mantrázás egyfajta dharma gyakorlatnak tekinthető. De ez nem elegendő; mindig túl kell lépnünk a rituális formaságokon és megtölteni a mantrázásunkat extra odaadással. S inspirációt kell merítenünk a mantrázásunkból.

Vannak bizonyos sztereotip helyzetek, melyeket egy bhakta különböző fázisokként megtapasztal amíg a lelki gyakorlatait végzi. Vannak olyan időszakok, amikor nagyon lelkes vagy a mantrázást illetően és vannak olyan időszakok, amikor nem nagyon vagy lelkes. S majd legközelebb kevésbé vagy lelkes és aztán kicsit lelkesebb vagy.

Szükségünk van némi alázatra is a megfelelő mantrázáshoz. Nem arról van szó, hogy: ‘Ó, ma 85 és fél kört teljesítettem’. Ez nem verseny. Természetesen jó megérteni, érezni azt, hogy ‘Ha gyakorlok, akkor működik’. De a mantrázásnak a célja Rádhá-Góvinda boldoggá tétele.

S hogyan tudjuk megítélni, milyen szintű a mantrázásunk? Hogy jó, hogy megfelelő? Hasznos vagy nem éppen? Miként tudjuk megítélni? Nem könnyű. Nos látod-e Rádhá-Góvinda mosolyát? Azt láthatod, hogy Maháprabhu mikor elégedett vagy valamivel több figyelemre vágyik. De van egy másik visszajelzés is – vajon a lelki tanítómesterünk elégedett a mantrázásunkkal? Ezt szintén nehéz megítélnünk, hogy a mesterünk elégedett-e a mantrázásunkkal. De van egy belső mérce mellyel mérhető. Mert, ha mialatt mantrázol csak jó, pozitív és szép lelki gondolatok vagy hangulat fog el, akkor megfelelően mantrázol. Amikor inspirációt tudsz meríteni, akkor jó az irány és egyre jobban tudod fejleszteni a mantrázásodat. Mert a mantrázás olyan, mintha meghívót tűznél az ajtódra „Drága Uram, kérlek, jöjj el hozzám!” Ne lepődj meg, ha el is jön.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply