Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 20-i szófiai esti tanításából)

Igazából azt mondhatjuk, hogy a szambandha egyenlő a jógával, hiszen a jóga jelentése összekapcsolódni. Tehát, ha bármely lelki gyakorlatnak az alapja a szambandha vagyis a jóga, akkor mi lesz a következő lépés? Mit jelent az abhidhéja?

Válasz: Szolgálat.

Tírtha Szvámí: Helyes; és milyen jóga iskolához tartozunk? Bhaktinak hívják, helyes.

Tehát a következő lépés – hogy mit kellene tennünk – ez a bhakti. Gyakorolni a bhaktit, gyakorolni az odaadó szolgálatot. Ha a jóga alapján gyakoroljátok a bhaktit; mit fogtok elérni? A prémát, az istenszeretetet. Nagyon egyszerű: jóga, bhakti, préma – ez a tervünk erre az életre és remélhetőleg minden barátunknak, aki gyakorolja a jógát ugyanez a terve. Az első lépést gyakorolják – jóga. A jóga megteremti a kapcsolatot Istennel, az isteni természettel. Majd a második lépés következik: ha szeretnétek tenni valamit a Legfelsőbbel való kapcsolatért – gyakoroljátok a bhaktit, kapcsolódjatok be az odaadó szolgálatba, gyakoroljátok az összes elemét a bhakti folyamatának. Mi a bhakti kilenc fő gyakorlata? Sravanam, kírtanam, visnu-szmaranam, arcsanam, vandanam, páda-szévanam, dászjam, szakhjam, átma-nivédanam. Ez a kilenc alapelv: Isten dicsőségéről hallani, dicsőíteni és emlékezni Rá – ezek az egyéni gyakorlataitok; azt mondhatjuk, hogy sravanam-kírtanam ezek a személyes alapgyakorlatok; és mit tehetünk, amikor az arcsanam, vandanam és páda-szévanam gyakorlatokat csináljuk? Imádat, fohászok és különféle gyakorlati szolgálatok; és mit kell kifejlesztenünk? A szolgálói hangulatot, a baráti hangulatot és végül önmagunkat kell teljesen átadnunk – dászjam, szakhjam, átma-nivédanam. Látjátok, háromszor három – három egyesül egy fő eszme alatt.

Tehát gyakoroljátok a bhaktit és végül eléritek a prémát, az istenszeretetet. Isten szeretete magasabb szintű, mint az átmáráma. Átmáráma – az a boldogság, amit saját lelki identitásunkból érzékelhetünk – ez egy nagyon magas szint, de még magasabb az a boldogság, amit Rádhá és Krisna találkozásakor érzékelhetünk. Boldogok vagytok?

Válasz: Igen!

Tírtha Szvámí: Jó! Ezt jelenti az átmáráma – ‘Boldog vagyok!’ Viszont még boldogabbak lehetünk, ha az Isteni Páron meditálunk.

Mégis mi vonz minket ebbe a táncba? Ez segít minket mozdulni, megtenni a következő lépést – lehet, hogy az élet ennyire bonyolult? Honnan jön ez a vonzerő?

Válasz: Gurudévtől?

Tírtha Szvámí: Ne legyetek ennyire romantikusak, Istentől jön. Beszéljünk erről egy kicsit: miért Krisna? ‘Isten’ ez egy nagyon egyetemes megnevezés. Egyetemes és általános is. Nem meghatározott. Olyan, mint az ‘emberi élőlény’ – ez az általános megnevezésünk, nem konkrét. Mindenki beletartozik. Tehát a legfelsőbb isteni valóságnak minden aspektusa beletartozik ebbe a megnevezésbe, hogy – ‘Isten’. Az mondjuk ‘Krisna’, de miért Krisna? Miért nem Ráma, Buddha, Jézus vagy Allah? Vagy mondhatnánk mást is, ahogy Istent szólítják. Miért? Miért Krisna? Mert ide tartoztok? Nem, ennél több oka van, de mi az? Ez az, amit meg kell értenünk.

Krisna nagyon kedvelt Isten Indiában. Általában az emberek szerelmesek, mert ez teszi az életüket izgalmassá, igaz? Az emberek szerelmesek; és minden fiatal párban, akik szeretik egymást, az emberek Rádhát és Krisnát szeretnék látni – mint egy visszatükröződés, ez emlékezteti őket az Isteni Párra. Krisna olyan, mint egy igazi hős – jóképű, fiatal, erős, egészséges, gazdag, bölcs. Egy igazi ideál! Tehát mindennel rendelkezik – és mit mondhatunk még? Azt, hogy annyira emberi. Nem mutatja az ijesztő arcát, emberként jön el. Nincs villámlás és égő csipkebokor… nem, tehénpásztorként jön el és ez annyira bájos.

(folytatása következik)Leave a Reply