Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017.06.24-i, szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Beszéljünk még néhány szót a lótuszról, mint szimbólumról. Az eszményi tisztaság, valamint a lelki és szellemi tökéletesség jelképe. A lótusz az Úr Visnu egyik attribútuma és ezzel áldja meg tanítványait, ami azt jelenti, hogy a teremtés Isten kezében van.

Milyen szimbólumai vannak még Visnunak? Melyek ezek? A kagylókürt is ilyen áldásos eszköze, a harmadik a csakra, és a negyedik a buzogány.

Melyik mihez kapcsolódik? A lótuszvirág kétségkívül az Úr híveihez köthető, ezzel áldja meg őket. A kagylókürt szintén a lelki gazdagság szimbóluma – a teremtés és a bőség határtalan forrása. Tehát ez az Úr egy másik áldást árasztó eszköze. A másik a csakra, melyről sok történet ismeretes, ahogy a jövőbeli bhakták nyomában van, de valójában a démoni erők megfékezését szolgáló fegyverről van szó. Az elhangzottak alapján azt gondolhatjátok, hogy a buzogány is egy fegyver, mellyel az Úr megbünteti a gazembereket. Ez is egy funkciója, de a buzogány a legfelsőbb isteni tudás szimbóluma is. Ha kézbe veszed az isteni tudásnak ezt a fegyverét, akkor könnyedén átlépheted az illúzió csapdáit.

De fókuszáljunk most a lótuszra. A szanszkrt nyelvben különféle kifejezéseket találhatunk hozzá kapcsolódóan. Az egyik, az abdzsa. Mit jelent az ab? ‘Víz’. Tehát a jelentése ‘vízből született’. A másik a pankadzsa – ‘sárból született’. Létezik néhány költői kifejezés a lótusz virágzásával kapcsolatban. A kairava – a ‘teliholdkor virágzó’, ez a fehér lótusz. A kumuda az a vízi liliom, mely holdkeltekor virágzik. Egy másik kifejezés a lótuszra, az aravinda; aravinda Kámadéva egyik nyila. Látjátok, vannak virág nyilai, melyekkel eltalálja a szíveket. Ismeritek ezt az érzést? Aravinda azért is nagyon fontos, mert létezik egy gyönyörű kifejezés: aravindalócsan – ‘szemeid, akár a lótusz szirmai’. Azt mondják, az anyai szeretet olyan erős, hogy még akkor is lótusz szeműnek nevezi a gyermekét, ha ő egyáltalán nem lát. Ez tehát Kámadéva nyilának ereje, ami ha eltalálja a szívedet, még a hiányosságot is olyan gyönyörűnek fogod látni, akár egy ékesítő dísz. Gurudév azt mondta, ha megvan bennünk az odaadás, akkor a hiányosságaink is ékességekké tudnak válni. Ezért ennyire értékes ez számunkra – odaadás, odaszentelődés. Rendkívül értékesek!

A puskara, a lótusz egy másik neve – ez a kék lótusz. Szintén egy másik, a padma – ezt ismeritek; és ez nemcsak a virág, hanem egy hadsereg elrendezési formájának az elnevezése is. Látjátok, az isteni szépség ott is megnyilvánul. Valamint, a padma egy óriási szám is – tíz a tizenkettediken. Nem tudom milyen nagy szám ez – közel a végtelenhez. Van még néhány egyéb jelentése is a padma szónak, melyeket most nem említenék meg. Létezik egy ilyen ülőhelyzet is, – a padmászana, a lótuszülés.

Most beszéljünk a lótuszvirág egyik tulajdonságáról, miszerint az iszapban születik, a vízben nő meg, de maga a virág mindig a víz felszíne fölé emelkedik. Ezért hasonlítják lótuszvirághoz a tanítványt: Krisna a nap, és a szentek vagy tiszta bhakták jelentik a tápláló vizet, ami nélkül a lótusz elpusztul.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply