Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
guru-disciple

(az előző rész folytatása)

Tírtha Mahárádzs: A megértésnek egy nagyon különleges formáját említetted a guru és a sisja között. Vizsgáljuk meg ezt egy kicsit. Ki ért meg kit?

Valaki: Ha a tanítvány ugyanazon a hullámhosszon van mint a mester, akkor a mester energiája átmegy a tanítványon, eggyé válnak. Talán.

Tírtha Mahárádzs: Nos, ideális esetben. Ez az amikor a bot a mester meghosszabbított karjává válik. Máskülönben csak egy bot vagy, mely az utcán fekszik. Amint azonban kapcsolatba kerülsz, valaki megragad, megfog, akkor meghosszabbított karrá válsz.

Nagyon szép, hogy ily módon fejezted ki. Mert gyakorlatilag az észbeli megértés a sisja részéről – hogy a tanítvány megértse a gurut – ez lehetetlen. Ne vesztegesd az időd ennek kutatásával. A guru egy rejtély. És nem szükséges megvizsgálni az igazságot, elég imádni azt. Csodálni az igazságot! Mert a csodálat által több energia áramlik át. Az észbeli elemzés nem segíti. A megközelítésnek különbözőnek kell lennie. Az azonban igaz: ebben a nagyon intenzív lelki kapcsolatban van esély az egyre jobb megértésre.

Tudjátok a guruknak és a tanítványoknak is különböző típusai vannak. Az újonc tanítvány, megkapja az útmutatást, de mégsem csinálja. A következő szint – megkapja az útmutatást és megcsinálja. A következő szint – nincs útmutatás, mégis megcsinálja. Mi tehát a legmagasabb szint?

Krsna-prija: Ebből a háromból?

Tírtha Mahárádzs: Van más lehetőség is?

Krsna-prija: Nincs. Az utolsó?

Tírtha Mahárádzs: Igen, amennyiben megérti, amennyiben képes megvizsgálni a lelki tanítómester szívét. Mert ha megértés nélkül vagyunk nagyon aktívak, az veszélyes. Tudjátok a „buta és lusta”, a „buta és aktív”, az „okos és lusta”, valamint az „okos és aktív” – az emberi lények négy fajtája. Melyik az ideális vezető?

Válasz: Az utolsó, okos és aktív.

Tírtha Mahárádzs: Ú-hú-hú! Amikor te leszel a főnök majd meglátod, hogy ez egy nagyon veszélyes fickó – okos és aktív, ez nagyon veszélyes. Olyan mint egy dzsinn. Kinyitod az üveget, kiszabadul a dzsinn és nem tudod vissza tenni. Mert okos és aktív. A legjobb középvezető tehát az okos és passzív. A buta és passzív – ez a legjobb alkalmazott. Nem gondolja meg kétszer, kicsit nehezen mozdul, de békés, nincs vele sok probléma. A buta és aktív – tőle szabadulj meg! Rémálom. Amit csak felépítettél, lerombolja. Tedd ki a szűrét! A buta és lusta egy könnyű eset. A lusta és okos jó beszélgető partner. De ne várd, hogy bármit is megcsináljon. Nagyon jó a megbeszélésekben, ötletekben, tervekben mégsem fog történni semmi.

Ha tehát elit csapatot szeretnél, lehet, hogy azt gondolod, hogy okos és aktív emberekre van szükség. Légy nagyon óvatos! Ha erős, aktív és okos embereket teszel össze, nagyon valószínű, hogy veszekedni fognak. Annak érdekében tehát, hogy elkerüld ezt a vitát, lelkileg kell hangolnunk a csapatot.Leave a Reply