Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018. 01.05-ei szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Rendben, azt értjük, hogy az emberek között létezik baráti viszony, mely néha előnyökkel, máskor hátrányokkal is járhat, de létezik. De, mi a helyzet az Istenhez fűződő lelki kapcsolatok tekintetében a barátsággal? Nos, ez a mai témánk. Mint, ahogy említettük, egy igazi barát mindent szeret bennetek, és ti is mindent szerettek őbenne. “Ó, ez a sárga ruhád nagyon gyönyörű, én is szeretnék egy ilyet!” Tehát ez az osztozás: “Bármid is van, én is szeretnék abból egyet magamnak, és nagyon szívesen  odaadom neked, amim van.”

Egyszer Gurudév egyik hittestvére, aki szintén szannjászí volt adományt adott a számára. Mire Gurudév azt mondta: „Nem, hogyan is fogadhatnék el adományt egy lemondott embertől?! Nem, nem fogadhatom el tőled!” Ekkor ez a szannjászí barátja azt mondta neki: „Nem, el kell fogadnod, mert tudom, hogy nálad nagyon jó helyen lesz. Mégha fagylaltot veszel is belőle, akkor is jobb helye lesz nálad, mint nálam.” Látjátok milyen bensőségesen baráti itt a viszony! Nem hivatalos, hanem baráti. Ami az enyém, az a tiéd is. Amíg nekem jut egy csapáti, addig neked is fog jutni. Nagyon szép gesztus!

Hasonló kijelentéseket olvashatunk a Vrindávan határain kívül megnyilvánuló baráti szeretetről is. Amikor Pándu fiai, akiket Judhisthir Mahárádzs vezetett, meglátták Krisnát négykarú formájában a kuruksétrai csatatéren, amint négy kezében kagylókürtöt, korongot, buzogányt és lótuszvirágot tartott, teljesen megfeledkeztek magukról, s a nektári boldogság óceánjába merültek. Ez megmutatja, hogy Pándu fiait, Judhisthir királyt, Bhímát, Ardzsunát, Nakulát és Szahadévát a baráti szeretet köteléke fűzte Krisnához.”[1]

Itt tehát azt látjuk, amint Krisna lángra lobbantja az odaadó baráti érzelmeket.

Néha a különféle nevek, formák, eszközök és transzcendentális tulajdonságok váltják ki a baráti szeretetet. Például Krisna szép ruhája, erős teste, a testén lévő végtelenül áldásos jelek, az, hogy sok nyelven beszél, bölcs tanításai, melyeket a Bhagavad-gítában adott át, nem mindennapi zsenialitása minden területen, ami törekvést igényel, nagy tudásának megnyilvánítása, kegye, lovagiassága, viselkedése mint szerelmes, értelme, megbocsátó természete, az, hogy minden ember számára vonzó, valamint gazdagsága és boldogsága mind baráti szeretetet ébresztenek.”

Tehát Krisna számtalan dologgal képes elvarázsolni bennünket, és bárhol fedezzük is fel egy igazi lelki barátság tüneteit, teljesen rabul ejt bennünket, azért mert ez valami nagyon igaz dolog.

(folytatása következik)

1. Az odaadás nektárja, 41. fejezetLeave a Reply