Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017.10.03-ai szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Drága Urunk autokrata, egyeduralkodó, azonban nem szívtelen! Mint ahogy a bhakták között is, aki a legelesettebb, a legszegényebb az a leggazdagabb a szívében. Ez a krisna-bhakti! Csak a szolgálat számít, semmi más. Rá kell lelnünk hogyan növelhetjük ezt a belső hajlandóságunkat, hogy testünk csak ebből álljon, semmi másból.”[1]

Hm, transzformálni a DNS-t? Ez igencsak népszerű napjainkban, és egy megvalósítható dolog.

Ugye emlékeztek a testünket felépítő különböző rétegekre? Az első az annamaja-kósa, majd a pránamaja-kósa, a manómaja-kósa, a vigjánamaja-kósa és végül az ánandamaja-kósa következik. A kósa jelentése „fedőréteg’. A legkülsőbb réteg az annamaja-kósa, mivel mindannyiunknak szüksége van táplálékra és ugye szeretünk is ily módon gondoskodni a testünkről. Néha összetévesztjük ezt az anna-maját az általunk jól ismert májával. De ez a –maja és az a májá különböznek egymástól, az egyiket hosszan ejtjük: májá, míg ezt a ritkábban említett utótagot röviden –majának ejtjük. Ennek a röviden ejtett –majának a jelentése ‘valamiből áll’. Tehát az annamaja azt jelenti, hogy ‘táplálékból áll’. A léleknek ez a rétege ételből tevődik össze. Az anna ‘ételt’ jelent. Hogyan kezdődik újszülöttként ez a földi pályafutásunk? Étel után kutatunk: ‘Hol az Édesanyám?’ Édes elfoglaltság, nincs más dolgunk, mint enni, aludni és ennek mindenki örül körülöttünk.

A következő réteg az, amikor az életfunkciók kezdenek megnyilvánulni: pránát, levegőt veszünk, működésbe lépnek az érzékszerveink: kinyitjuk a szemeinket, halljuk a körülötünk lévő világot, stb. A prána nem csupán légzés, hanem az érzékszerveinknek a felébredését is jelenti. Ha az evéshez és a látáshoz tudatosság is társul, akkor jutunk a manómaja-kósa rétegéhez, mivel az elme két funkciója az elfogadás és az elutasítás is életbe lépnek. Ez az, amikor a gyermek elkezd szeretni, illetve kevésbé kedvelni valamit. Majd a következő réteg a vigjánamaja-kósa, amikor megnyilvánul az intellektus. Ha intellektuális szinten vagytok, akkor talán képesek lesztek irányítani az étkezési szokásaitokat, vagy kontrollálni az érzékszerveiteket. Melyik réteg áll legközelebb a lélekhez, mintegy védőburokként, és ami majdnem teljesen azonos vele? Ez az ánandamaja-kósa, ami ánandából áll. Tehát végső soron nem ételből, és nem valamiféle érzékszervi funkciókból, vagy elméből, intellektusból állunk, hanem boldogságból.

Milyen javaslatot kaptunk a legelején? „Hogy fejlesszük ezt a fajta szolgálatkész hangulatot, hogy testünk csak ebből álljon, semmi másból.” Azt is mondhatjuk, hogy ez a szévámaja-kósa, ez a lételemünk, ez az életünk, mindenünk ebből a szolgai hangulatból áll. Ez tesz legjobbat egy bhaktának: ‘Szolgálatból vagyunk teremtve! Szolgálatból áll a testünk és a szolgálatnak élünk.’ Ez Isten ajándéka, ha szolgálatból teremtettetek és a szolgálatért éltek.

Rendben, de ez még mindig rólunk szól, de mi a helyzet Krisnával? Ő milyen anyagból teremtetett? Most már a forrásnál tartunk. Van egy gyönyörű bhadzsan: Krisna-préma-mají Rádhá[2]… Ez arról szól, hogy mi az Isteni Pár legvégső összetevője? Általában azt mondhatjuk, hogy Krisna szat-csit-ánanda, ami igaz, hiszen: Ő örök, tudatos és gyakorlatilag ánandából áll. Azonban, ha azt szeretnénk megvizsgálni, hogy Krisna milyen ánandából tevődik össze, akkor elfogunk jutni ehhez a ponthoz, hogy Krsna-préma-mají Rádhá, Rádhá-préma-majó Hari.

Tehát Rádhiká… Nem, kezdjük inkább Krisnával. Krisna nem egyszerűen isteni boldogságból áll, hanem Ő rádhá-majából, Rádhából, szeretetből áll. Ebből áll Isten, rádhá-majából. Azonban tudjuk, hogy Ő soha sincs egyedül, de akkor miből áll, miből tevődik össze az Ő Kedvese Rádhiká? Ő krisna-majíból, Krisnából, szépségből áll. Általában nagyon nehéz megérteni, hogy miért tartják Krisnát a legfőbb szépségnek és Rádhikát pedig a legfőbb szeretetnek. Bizonyos értelemben azt mondhatjuk, hogy Ők egymásból vannak teremtve. Azonban, ha ebben mégsem tudunk egyetérteni, bizonyos teológiai elvek miatt, abban biztosan egyetértünk, hogy Ők egymásért vannak teremtve.

Csaitanja Maháprabhu személyes titkárának, Szvarúp Dámódár gószvámínak a feljegyzéseiből tudjuk, hogy Rádhá és Góvinda örökké különálló személyiségek, de azért, hogy találkozhassanak, keresik egymást. És amikor elég intenzív ez a kutatás, akkor olyan szorosan ölelik át egymást, hogy Csaitanjaként nyilvánulnak meg. Tehát bár örökké különálló személyiségek, mégis örökké egyek. Ezt nem igazán tudjuk teljesen megérteni, ez acsintja, az egyidejű azonosság és különbözőség elve. Ezt nem kell kutatnunk és megpróbálnunk elemezni. Jobban tesszük, ha inkább csodáljuk ezt az isteni igazságot, ezt az isteni misztériumot.

Tehát a hit, egyre növekvő boldogság, ami Rádhá és Góvinda találkozásának imádatából fakad. Az igazi hit az, ha az Isteni Szépséget és Szeretetet együtt dicsőítjük, melynek lelki elégedettség lesz az eredménye. Ezért készek vagyunk megváltoztatni a testfelépítésünket, az emberi DNS-t isteni DNS-sé transzformálni. Tehát mi szévából és a széváért teremtettünk. Szévámaja bhakta.

  1. Dzsíva Gószvámí: Jugalástakam c.
  2. Shridhara Maharaj, Centenary Anthology

 Leave a Reply