Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
86189850_2975459855848197_3196310598644137984_n

(részlet Szvámí Tírtha 2015. augusztus 19-ei tanításából)
 
(az előző hétfői tanítás folytatása)
 
Oly sokan törekednek Krsna lótuszlábainak elérésére. Szeretitek Vrindávant? Teljes egyetértés. Vrindávanban is sokan pályáznak erre, hiszen ha sikerül elkapni egy ember lábát, akkor az a személy meg tud mozdulni, vagy el tud futni? Nem! Ha megfogtad a lábát, megvan a személy is! Vrindávan különféle csoportjai mind Krsna társaságát keresik, ez a különféle raszák piactere. Csupán egyetlen portéka nem kapható – passzív rasza nem létezik, ám valamennyi fő rasza megtalálható Vrindávanban. Ebből a sokféleségből válasszunk ki két csoportot! Melyik legyen? Jasódka, te mit gondolsz?
Jasódá: A gópík és a gópák.
Szvámí Tírtha: Gópík és gópák – hű, nagyon okos választás. Az összes ilyen bhakta csoport Krsna után vágyakozik, s a hangulatuktól és a Jóisten iránt táplált érzéseiktől függően szólítják meg Krsnát. A gópík szeretik a titkokat, ezért Krsnát úgy hívják, hogy először Rádháránit szólítják meg: „Rádhá Krsna”. Albedo! S utána jön a misztérium: „Rádhé Sjám!” Sjám a Sötét Úr: Nigredo! S erre a nagyon dallamos, nagyon magas hangon énekelt női meditációra a gópák a saját stílusukban adnak választ – ők a játszótársukat keresik: „Hé Góvinda, hé Gópál!” Erre vajon mit válaszolnak a gópík? „Rádhá Krsna, Rádhé Sjám”, s a gópák válasza így zeng: „Hé Góvinda, hé Gópál.” Két csoport, szegény Jóisten! Meg kell sokszoroznia magát! Mindenki Őt akarja! 
Már mindenki nyugtalan – csak szólongatják szeretett Istenüket, ám Krsnának nyoma sincs, s kis idő elteltével olyannyira megzavarodnak, hogy a gópík elveszítik a sáljaikat. Mialatt hőn szeretett Krsnájukat keresik, elhagynak egyet, s mást az öltözékükből: néhány női ruhadarabot. Ugyanígy a gópák is elveszítenek ezt meg azt, a furulyájukat, a botjaikat, mert nem találják az ő Krsnájukat. Az egyik erdőből ki, a másiba be, mindenki egymást kergeti szeretett Krsnája után eszeveszetten kutatva. Hirtelen a gópák megtalálják a sálakat, és mély meditációban így gondolkodnak: „Ó, ha úgy teszünk, mint a gópík, tán jobban magunkhoz hívhatjuk Krsnát.”  Eközben a gópík szintén találnak szerteszét heverő furulyákat, botokat, köteleket, s ők is meditálnak: „Ó, talán a mi Urunk a gópákkal van, s talán úgy kellene tennünk, ahogy a gópák, s akkor el fog jönni hozzánk!” Így hát mindenki mély meditációba merül. Rubedo – valamennyi szín megváltozott. „Rádhá Krsna Rádhé Sjám, hé Góvinda, hé Gópál!”
Krsnának nyoma sincs, ám a következő kunydzsában[1] találkoznak: „Rádhá Krsna, Rádhé Sjám, hé Góvinda, hé Gópál.” 
Tápláljátok és őrizzétek meg ezt az intenzív kutatást a szívetekben, hiszen nem telt el hosszú idő azóta, hogy elhagytuk az isteni harmóniát. S nem tart hosszú ideig, hogy visszatérjünk oda.
 
1.  Kunydzsa – erdei lugas

 Leave a Reply