Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 20-i szófiai esti tanításából)

 

 

(az előző hétfői tanítás folytatása)

 

Tédzsaszviní kérdése: Gurudév, elmagyaráztad Krisna nevének jelentését, esetleg hallhatnánk most Rádháráni nevéről is?

Szvámí Tírtha: Rendben! Tehát kris-na – ez két szótag volt; rá-dhá – két szótag ez is. Mi jelentett a Krisnában a ‘ra’? A fenntartást és a védelmet; Visnuhoz kapcsolódott és a Védák ismeretéhez. Tehát mi a Védák következtetése? A Védák, a Puránák, valamint a Rámájana, és igazából minden az elejétől a végéig a Legfelsőbb Urat dicsőíti – ez a fő témájuk és ennek a dicsőítésnek a lényege Isten szolgálata.

Tehát Rádhiká nevének első része, a ‘ra’ azt jelenti, hogy ennek az egyszerű hangnak a kiejtésével – az odaadás, a bhakti, a felszabadulás, a mukti mind adománnyá válnak. “Ra” – Azt hiszem ennyi elég is! Szükség van bármilyen más hangra ezen kívül? Felszabadulás és odaadás – szükség van bármi másra?!?

A ‘dhá’ is ott van még, mit jelent ez a szótag? Rá-dhá, ha hozzáteszitek ezt a szótagot ‘dhá’, eléritek az Úr Hari királyságát – felszabadultok, odaadókká váltok és eléritek az isteni birodalmat.

Tehát, ha azt mondjátok ‘Rádhá’, az azt jelenti, hogy eléritek a végcélt és ha azt mondjátok ‘Krisna’, az jelenti az üdvösséget és a létezés boldogságát. Rádhá-Krsna prána móra dzsugala-kisóra / dzsívané marané gati áró náhi móra[1]„Az isteni pár Rádhá és Krisna az én életem. Akár élek, akár halok, rajtuk kívül nincs más menedékem.”

Ezért kérlek benneteket, énekeljétek a Neveiket. Rádhiká és Góvinda segítenek nekünk és mi is imádhatjuk Őket. Azt hiszem ez az, amit az elmúlt napokban megtanultunk: a jógával kezdeni, majd folytatni a bhaktival és végül elérni a prémát, az istenszeretetet.

Mindazoknak, akik jelen vannak vagy épp nincsenek, azoknak, akik jönni fognak, az isteni tervek valószínűleg készen állnak. Az imádat már a csatlakozásunk előtt elkezdődött; most már részei vagyunk ennek a szolgálatnak; és nagy valószínűséggel az imádat azután is folytatódni fog, ha elmegyünk. Ezért egyszerűen csak csinálnunk kell valami szépet, amíg itt vagyunk.

1. Naróttam dász Thákur: Szakhí-vrndé vigjapti

 Leave a Reply