Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2017.05.10-i szófiai délutáni tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

„Öt cselekvő és öt tudásszerző érzékszerv van, ezen kívül pedig ott a hamis ego. Ily módon az elme e tizenegy dolgon keresztül működik. Óh, hős, az érzékek tárgyait [például a hangot és az érintést], a szervek működéseit [amilyen például az ürítés] és a különféle testeket, a társadalmat, a barátságot és a személyiséget a művelt bölcsek az elme működési területének tekintik.

Az öt tudásszerző érzékszerv tárgyai a hang, az érintés, a forma, az íz és az illat, az öt cselekvő érzéké pedig a beszéd, a tapintás, a mozgás, az ürítés és a szexuális érintkezés. Mellettük létezik az a felfogás, amikor az ember azt gondolja, hogy „ez az én testem, az én társadalmam, az én családom, az én nemzetem” és így tovább. Ezt a tizenegyedik funkciót, az elme funkcióját hamis egónak nevezik. Néhány filozófus szerint ez a tizenkettedik funkció, melynek működési területe a test.

A fizikai elemek, a természet, ez eredeti ok, a kultúra, a sors és az idő elem mind anyagi okok. Ezeknek az anyagi okoknak a hatására a tizenegy funkció sok száz, sok ezer, majd sok millió funkcióvá alakul át. Ezek az átalakulások azonban nem automatikusan, kombináció révén következnek be. Az Istenség Legfelsőbb Személyisége irányítja őket.”[1]

Így épül fel tehát ez a rendszer, amiben élünk. Amit ebből meg kellene értenünk az az, hogy vannak a külső, anyagi dolgok, melyekkel érzékszerveinken keresztül kerülünk kapcsolatba, illetve kapunk róluk információkat. A cselekvő érzékszerveinkkel pedig reagálunk ezekre a kívülről érkező ingerekre, információkra. Ekkor történik valami az elmében és valamilyen következtetésre jutunk. Tehát, van egyfajta fokozatosság ezek között a szintek között. Először van az anyag, majd az érzékszervek, harmadikként egy elme általi reakció és végül ott a lélek is.

Az elején csak egy lépést teszünk – hozunk egy anyagi döntést. Majd ez elkezd kibontakozni, és a folyamat innentől már olyan, akár egy lavina. Mindezeknek az apró elemeknek a kombinálódása által végül bekövetkezik a katasztrófa. Ez egy nagyon bonyolult rendszer, milliónyi következménnyel.

 

(folytatása következik)

[1] Bhágavata-purána 5.11.9-11Leave a Reply