Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. szeptember 6, Ahtopol)
Szeretnék megemlíteni egy újabb bizonyítékot a mantrák és a hang erejével kapcsolatosan. A hang nagyon fontos. Egy japán tudós jég állapotban vizsgálta a víz kristályszerkezetét. Amikor egy forrásból származó – élő – tiszta vizet vizsgált, és lefagyasztotta, a kristályszerkezet csodaszép volt. Amikor azonban egy nagy tartályból – víztározóból – vettek vizet, amely megakadályozza a víz természetes áramlását és természetellenes állapotban tartja azt, akkor a kristályszerkezet is torzult, egyáltalán nem harmonikus. De tudjátok, Japánban a sintó egy nagyon erős, tradicionális vallási ágazat. Tisztelik a természetet és valamifajta isteni erőt. A tudós tehát meghívott egy sintó papot, hogy mondjon el néhány imát és mantrát a víztározó felett. Ez után újabb vízmintát vettek, a pap közeléből, ismét lefagyasztották, és a kristályszerkezet ismét gyönyörű volt. Végeztek egy újabb kísérletet és a paptól legtávolabb eső részből vettek vízmintát, a kristályszerkezet ismét gyönyörű volt. A hangnak tehát hatása van a lefagyasztott vízszerkezetre. Úgy értem, nem csak a fagyott vízre, hanem a vízre általában, de a különbséget fagyott állapotban lehet megtapasztalni.
A testünk háromnegyed részben vízből áll. Ha tehát mantrákat zengsz reggel, a test vízszerkezete csodaszép lesz. Nem is beszélve az agy szerkezetéről! Természetesen nem akarjuk lefagyasztani egyetlen bhakta agyát sem… De ez hatással van a bhakta egész létezésére.
Persze nincs szükség arra, hogy a mantrazengés hatását a víz szerkezetével próbáljuk meg bizonyítani. Mégis ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a hangnak hihetetlen ereje van. Ennek a kísérletnek az eredménye párhuzamba állítható a teremtéssel. A zavaros ősvízből hang által egy harmonikus univerzum teremtetett. A káoszból kozmosz. Ilyen a hang ereje. A zavaros elméből tehát teremthetsz harmonikus szívet. Ily módon hozhatjuk létre a kozmoszt saját csöpp kis világunkban. Ha sorrendet akarunk felállítani az életünkben, akkor először ragaszkodjunk az isteni hanghoz.
Mert ha ez az első meditáció tiszta, létezésünk minden szintje megtisztul. Minden felülről száll alá. Ez egy alászálló folyamat. Peresze néha az alsóbb erők megpróbálják beárnyékolni a felsőbb erőket, azonban a fény győzedelmeskedik. Tehát még a tudomány is a mantrák erejét dicsőíti! Ezért ebben a tekintetben mi is dicsőíthetjük a tudományt: „Igen, ugyan azt mondod, amit mi felismertünk!”
És ha a meditációd tiszta, ha tiszta a hangzás, tiszták a szavak, cselekedeteid is tiszták lesznek. Az egyik a másik velejárója. Semmi sem független az életünkben, bármi amivel rendelkezünk a teljes egész része. Ha az isteni energia betölti az életünket, nagyobb erő, a létezés egy magasabb foka nyilvánul meg. Ez a tisztulás folyamata, a magasabb erő az alsóbb segítségére kel. Mi a bűn definíciója? A magasabb energia alsóbb célokra való felhasználása. Ha azonban a magasabb energia kel az alsóbb segítségére azt, hogy hívják? Ezt hívják kegynek! Ne legyünk tehát buták, ne szalasszuk el a lehetőséget. Ne hagyd, hogy a kegy kicsússzon a kezeid közül!


Leave a Reply