Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaApr

3


chanting

Mi a mahá-mantra? A mahá-mantra igazából a megvalósításod szintjétől függ. Gondolhatod azt, hogy „Ez egy Védikus mantra, hogy elérjem a tökéletességet.” Vagy „hogy felszabadítson a karmikus kötöttségemből.” Később például, ha látsz egy kedves vaisnavát mantrázni, megérted: „Hé, várjunk csak egy kicsit, van valami több ebben a folyamatban, nem csak rólam szól.” Kissé remeg, és valami extázis is megjelenik rajta. Meg kell tehát értenünk, hogy a mahá-mantrának van valami belső jelentése is.

Aztán, ha elmerülsz a mahá-mantra valamely ezoterikus magyarázatában, megérted majd, hogy ez nagyon hasonlít Maháprabhu nyolc verséhez, ahol azt mondja: „csétó darpana márdzsanam – megtisztítja a szívet” [1] A szent név különböző párosai, mindössze lépésről-lépésre követik Maháprabhu ezen verseit.

Ez azonban még nem a vége a titkos magyarázatoknak. Mert ha tanulmányozod más ácsárják látásmódját, mint például Bhaktivinód Thákur, akkor megérted, hogy a szent névnek ez a nyolc párosa, az asta-kálija-lílá, a napi nyolcszoros kedvtelések fokozatos folyamata. Ez azt jelenti, hogy ha elzenged a köreid, akkor folyamatosan elfoglalod magad Rádhá és Krsna napi cselekedeteiben, éjjel és nappal.

Ha azonban megvizsgálod Gópál Guru Gószvámí magyarázatát, még több titkot értesz meg. És semmiképp se érintsétek Sríla Raghunáth dász Gószvámí magyarázatát, mert az túl magas szintű.

Nem folytathatom tovább a mahá-mantra magyarázatát, mert ez nem csak egy kutatás, hanem rátalálás is.

És miért kör alakú a dzsapa-málánk? Miért nem egy vonalban helyezkedik el? Ez valójában a rásza-tánc. Tehát… mi mást mondhatnék a mantrázásról?! Ha megérinted a málád, az olyan mintha egy villám csapna az ujjaidba! Ha azonban beléd csap a villám, az igen erőteljes tapasztalás. Ha tehát a megvilágosodás ilyen sebességgel és erővel érkezik, lehet, hogy kicsit megégetjük magunkat. Ezért szükségünk van védelemre. Igaz? És mi ez a védelem?

Paramánanda: Mahá-mantra!

Tírtha Mahárádzs: Nem, a mahá-mantra a villám. Hogyan védjük tehát meg magunkat a mahá-mantra erejétől?

Valaki: A lelki tanítómester, Gurudév.

Tírtha Mahárádzs: Maháprabhu, kezdjük Maháprabhuval.

Valaki: Dzsáj srí Krsna Csaitanja Prabhu Nitjánanda…

Tírtha Mahárádzs: Igen, védő mantra mielőtt belépnénk az energiaraktárba. De ez a védő mantra is nagyon erőteljes, ezért szükségünk van egy elő-védelemre. És ez gyakorlatilag a lelki tanítómester. Sajnos azonban a guru is nagyon erőteljes. Hogyan védjük meg tehát magunkat a lelki tanítómesterinktől? Végül a vaisnava elvhez fordulsz, mert a vaisnavák általában elég finomak ahhoz, hogy toleráljanak minket.

Remélem értitek: belépni a mantrázás belső magjába – ez egy fokozatos folyamat. Ha ki akarjuk hagyni a vaisnavákat, ha ki akarjuk hagyni a lelki tanítómestert, ha ki akarjuk hagyni az isteni elveket és személyeket, nem érjük el a mantrázás belső magját.

Ne lepődjetek meg tehát ha valamilyen elektromosságot éreztek, amikor megérintitek a dzsapátokat. És Krsna is azt mondja: „A különböző meditációk közül a dzsapa vagyok.” [2] Ő az tehát! Ő az…[1] Siksástaka 1.

[2] Bhagavad-gítá 10.25.Leave a Reply