Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
11988539_10153608669809628_866992268485997133_n

(Szvámí Tírtha 2016.01.09-i szófiai esti tanításából) 

Az élet egy gyönyörű tapasztalás. Az élet szent, mert isteni forrásból származik! Ebben a szobában mindannyiunkban van valami közös és ugyanakkor különbözünk is egymástól bizonyos dolgokban. Mi az a közös vonás, ami összeköt bennünket? Az isteni eredet, a lelki mivoltunk és az isteni cél. S miben különbözünk egymástól? A különleges, egyéni szépség, amely még csodálatosabbá teszi az összképet. Ebben az értelemben lelkileg egyek vagyunk, ugyanakkor a személyiségünk mégis különbözik, mely megmutatkozik egyedi tulajdonságainkban és egyéniségünkben. S mindannyiunkban van egy nagyon különleges rész, s ez az eredeti lelki természetünk. Életünk során számos dolog változik, de van egyvalami, ami soha nem változik, s ez a személyiségünk, legbensőbb természetünk. Tehát intelligens emberi lényekként meg kell keresnetek ezt az örök részt és nagyon szerencsések vagytok, mert az örök boldogság forrását keresitek!

Ezek nagy szavak. De ez az igazság! Miért? Mert ha a legjobb részünk, a lelkünk szerinti örök kapcsolatot szeretnénk ápolni szeretetteljes módon az eredeti forrással, akkor a legjobb helyen vagyunk!

Az élet bonyolult. A filozófia még bonyolultabb! A teológia olyan, mint egy labirintus! De a végső igazság mindig nagyon egyszerű: nem a test az énünk, lelkek vagyunk; Istenhez tartozunk; és élő, szeretetteljes kapcsolat fűz össze bennünket! Bonyolult ez így? Nem, nem az! S amikor megpróbáljuk önmagunk legjavát adni, akkor ez a módja, hogy a létezés, a minden tudás, az örök boldogság végső és legfelsőbb forrását megközelítsük.

Ez az élet – mint misztikus tapasztalat – érdemes arra, hogy megéljük! Még egy nyomorúságos élet is jobb a nem létnél! De, ha megkaptuk ezt a lehetőséget, akkor miért ne tegyük ezt boldogan? Ezért kell az örök részünket lelki módon ápolnunk, hogy kapcsolatban legyünk az örök forrással.

Isten nem csupán egy elmélet. Sok ember azt mondja, hogy: „Nos, hiszek Istenben. De hogy létezik is…!?” Nem, Ő létezik! A képzeletünkön túl! S amikor azt gondoljuk, hogy nagyon távol vagyunk Tőle, Ő készen áll arra, hogy közel jöjjön hozzánk. S amikor azt érezzük, hogy ‘Most egy lépéssel közelebb kerültem Őhozzá,’ valójában Ő jött ezernyi lépéssel közelebb mihozzánk! Szerencsére Ő ez az aktív fajta! Nem csak passzívan vár, amíg a legmagasabbra felmászunk a lelki emelkedés létráján. A mi Istenünk egy válaszolós fajta! Krsna a mindenkit vonzó! S vonzerejét végtelen módon alkalmazza. Ezért csak ki kell tennünk magunkat ennek a vonzerőnek. Ez a legjobb, amit tehetünk – feladni az ellenállásunkat. Feladni a lelki boldogsággal szembeni ellenállásunkat! Ne taszítsátok el magatoktól az üdvösségeteket! Ne szalasszátok el az esélyt, hogy egy lépéssel közelebb kerültök Istenhez, egyszerűen csak hagyjátok, hogy Ő ezer lépést tehessen felétek!

Ezért kell időnként összegyűlnünk, hogy Istenről, a lelki kötelességünkről elmélkedjünk. De Isten dicsőségéről énekelni – az a legjobb! Tehát csatlakozhatunk a lelki öröm e grandiózus énekes, táncos ünnepéhez! Mivel az eredeti lelki természetünk a boldogság, ezért ezt kell felélesztenünk, a lélek eredeti természetét!

 Leave a Reply