Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Кали-Парикшит

Neli kérdése: Kicsoda a démon Kali és kik az ő bhaktái? Sríla Prabhupád azt mondja, az hiszem a Srímad Bhágavatamban, hogy ez a korszak Kali démoné.

Tírtha Mahárádzs: Nos, ez a pusztítás kora, a materializmus dicsőségéé, nem a lelki gyakorlók kora, általánosságban. Ez a leépülés kora, ezért vaskornak hívják, a legnehezebb korszak. És ennek a kornak a királya Kali.

De én Kalit nem hívnám rossz figurának, vagy negatív figurának. Elég jól végzi a kötelességét. És mivel ő a vezető, a mester, vannak szolgái is – őket kali-cséláknak hívják, vagy Kali bhaktáinak. És mivel ez a képmutatás kora is, ezek a kali-csélák szentként jelennek meg, úgy néznek ki, mint a szentek. Ezért ez egy elég nehéz korszak – nem könnyű valami tisztát, igazat találni, vagy fenntartani a lelki színvonalat, mert minden ez ellenében működik. Az illúziónak oly sok ajánlata van, a boldogság könnyű módjai.

Mindemellett ez a korszak nagyon dicsőséges. A Srímad Bhágavatamban az áll, hogy ez a Kali korszak a gonoszság tárháza. Van azonban egy előnye is ennek a kornak – hogy a szent nevek zengése által, minden tökéletesség elérhető. És ebben a nehéz korszakban ez egy különleges kegy. Korábban a lelki gyakorlatok, sokkal nehezebbek voltak; most nagyon egyszerű és könnyű. Mert minél rosszabb a szituáció, annál nagyobb az isteni kegy. Mert a mi Istenünk könyörületes, segíteni akarja a szenvedő élőlényeket. Ezért nagyon egyszerűvé teszi az utat, mi pedig bonyolulttá tesszük.

Valójában ez tehát a Kali-juga dicsősége. Elégedett vagy?

Neli: Nem nagyon vagyok elégedett, mert a valóságban itt élek ebben a világban, és tudni akarok a mesteréről. És például Krsnáról vagy Krsna-lókáról többet tudok, mint a szomszédaimról.

Tírtha Mahárádzs: Jó! Ez szép! Ez az illúzió – az a valóság! Ez elmúlik. Az marad. Ez jó, ne aggódj. Mert nem ennek a királynak a szolgái vagyunk. Mi a legfelsőbb király szolgái akarunk lenni, aki Kalinak is az ura. Kali nem a végső tekintély, alárendelt. Meghódolt Paríksitnek, Paríksit pedig az Úr Krsnának. Keresd tehát a végső tekintélyt! Oda kell mennünk, oda kell fordítanunk az energiánkat. Ha arra felé haladsz, az úton is mindent meg fogsz érteni. Ha megállunk Kalinál, nem érthetjük meg Krsnát; azonban, ha megérted Krsnát, Kalit is megérted.

De mondtam, hogy ez a képmutatás kora is, és ez onnan származik, hogy a korszak ura is képmutató – királyként pózol, de tönkreteszi a dharmát, a vallás ellen cselekszik. Látod mindenfelé Kali visszatükröződését és kiterjedt karjait? Mindenhol! A templomok üresek, a Szófia Mall[1] meg tele van. Mi ez? Ez a Kali-juga. Mindenki bolond dolgokra fordítja az imádatát, energiáját, pénzét és adományait. A templomok meg üresek… Az emberek elhanyagolják saját tradicionális vallásukat. Az a Kali-juga nyilvános bizonyítéka. Mit tegyünk hát? Saját tapasztalatból ismerjük a Kali-jugát. Ha azonban megismered ennek a tapasztalatnak a jelentését, jobban megérted majd. Ha megpróbálod megérteni, hogy miért üresek a templomok, akkor keresned kell a választ. És ha tanulmányozod a filozófiát, megérted miért – mert ez a vallástalanság kora.

És Kalinak van néhány lakhelye, van oltalma. Emlékeztek a történetre: amikor Paríksit látta, hogy Kali a vallás, a dharma bikáját pusztítja, odament és megpróbálta legyőzni. De aztán Kali meghódolt: „Ne bánts engem! Te hatalmasabb vagy, behódolok neked! Elfogadlak mesteremként. Adj nekem olyan helyet, ahol élhetek!” Aztán Paríksit így szólt: „Királyságom olyan tiszta, hogy nagyon nehéz helyet találnom számodra. De négy helyet neked adok: ahol erőszak van, ahol mámor van, ahol prostitúció van, és ahol szerencsejáték van. Ezeket a helyeket adom lakhelyedül. Plusz még egyet – ahol arany van. Ezeken a helyeken lakozhatsz tehát.” Erőszak, mámor, prostitúció és szerencsejáték, plusz gazdagság. Ezek a helyek, ahol Kali lakozhat. Mindenfelé! Igaz? Mindenhol. Sajnos mindenfelé láthatjuk Kali főhadiszállásait és kirendeltségeit. Ezért értékeljük annyira, ha látunk egy templomot, ha látunk egy vaisnavát – mert ők a Legfelsőbb szolgái.

Nem elég tudni, felismerni, hogy egy útvesztőben vagyunk, meg kell találnunk a kiutat.

[1] bevásárolóközpontLeave a Reply