Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMay

28


ashta-sakhi

(Szvámí Tírtha 2016.07.24-i szófiai esti tanításából) 

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Tudjátok, szeretett Krsnánknak végtelen számú tulajdonsága van. Gyönyörűen fuvolázik, nagyon jó táncos, csodaszép a haja és sok egyéb sajátsággal rendelkezik. Srímatí Rádhárání szintén tömérdek kiváló isteni jellemvonásnak a birtokosa. E Legfelsőbb Úr elbűvölő szeretett kedveséhez szintén ezt az isteni, mennyei szépség minőségét gondolnánk. Rádhárání 64 transzcendentális tulajdonsággal rendelkezik. Milyen művészetekről tesz említést ez a gyűjtemény? Például az egyik a szójáték. Mit is jelent a szójáték? Trükkös, furfangos nyelvhasználatot. Elmondunk egy dolgot, ami ugyanakkor másképp is érthető. Úgy hiszem, ezzel a képességgel, mindannyian rendelkeztek. “Igent” mondotok, melyet úgy gondoltok, hogy “nem”. Máskor pedig “nemet” mondotok, ami “igent” jelent. Ez is Srímatí Rádhárání isteni tulajdonságaiból származik.

Van egy bhaktánk, aki hihetetlen módon szereti a szójátékokat. Minden második mondata egy szóvicc. Néha kissé bosszantó! Egyszer azt mondtam neki, hogy: „Ó, kedvesem, most már elég ebből, hogy állandóan ezt csinálod!” S akkor nagyon elkedvetlenedett: „De Mahárádzs, számomra ez a legjobb módja a fesztültség oldásnak”. Tudjátok, amikor túl stresszes – így fejezi ki magát, s akkor kicsit megkönnyebbül, nyugodtabbá válik. Látjátok, annyira különbözünk egymástól, de ha Srímatí Rádhárání kegyében részesít benneteket, akkor még az élet ezen vicces momentumait is lelki módon élhetitek meg.

Rádhárání mestere a szép és ízléses öltözködésnek, igazán ez az, amit elvárunk egy hölgytől – a szépség művészetét! Járatos a virágok esztétikus elrendezésében; s mindenféle zenei műfajban. Tehát biztos vagyok abban, hogy ezekből a nagyon finom és gyengéd művészetekből megérzitek azt, hogy kihez is szól a felajánlása.

Van egy bhakta, aki ács. Egyszer, amikor Rádháránínak a 64 transzcendentális művészetét vettük sorra és ahhoz a részhez értünk, mely arról szól, hogy Ő a legkiválóbb ácsmester is, akkor először nagyon meglepődött a bhaktánk. „Micsoda, az ácsmesterségben is s legjobb?”, majd egy isteni mosoly jelent meg az arcán. „Még amikor a fát munkálom, akkor is Srímatí Rádháránín meditálhatok!” Bár általában a férfiak szoktak ácsmunkát végezni, nem igazán nőies szakma; azonban még itt is Ő a legkiválóbb szaktekintély. De mit számít az ácsmesterség, ha még a kohászatban is Ő a legkiválóbb! Ezt komolyan mondom! Ebből megérthetjük, hogy a legkiválóbb tulajdonságok messze túl vannak a mi megértésünkön. S ez csupán a 64 megemlített transzcendentális tulajdonság! Ezek után elképzelhetitek azokat a tulajdonságokat, melyeket itt nem is említenek, melyek rejtve vannak!

Tehát mi a végkövetkeztetésünk? Ha jó ácsmesterek akartok lenni, mit kell tennetek?

Paramánanda: Akkor Srímatí Rádháráníhoz kell menni.

Szvámí Tírtha: Akkor ránk száll az ereje. S mi lesz a tárgya, célpontja a ránk szállt képességeknek? Krsna szolgálata. Tehát, ez olyan, mint egy teljes kör. Részei vagyunk egy isteni körnek. Valójában Ők egymás után kutatnak. Nem én kutatok, hanem Ők! De ha valahogy meghívást kapunk ebbe a transzcendentális isteni körbe, akkor ez a mi esélyünk a tökéletességre. Ez a varázskör, a varázslat, amit szeretnénk az életünkben. Ez nem az illúzió varázslata és nem az igazság személytelen délibábja, hanem egy invitálás az isteni kölcsönösségbe.Leave a Reply